Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Po letech průtahů začala rekonstrukce Uranu. V přízemí bude zázemí pro autobusák

Byl to téměř nekonečný příběh. Plánovaná rekonstrukce Uranu se několikrát odkládala, jednou radnice zrušila soutěž, poté zase nemohl stavět Metrostav, nakonec se na rekonstrukci neshodla ani vládnoucí koalice. Přesto nyní začíná, vyjde na 136 milionů korun a v budově najde zázemí i autobusové nádraží, ze kterého by pak měly zmizet nevzhledné buňky.

Soutěž na rekonstrukci nevyšla vlastně hned dvakrát. V roce 2021 se do ní přihlásili tři uchazeči, vítěz ale nakonec odstoupil. Město tak soutěž vyhlásilo znovu, i když až poté, co vládnoucí koalici chyběly hlasy. Proti totiž byla ODS, které dávalo větší smysl koupit budovu S-Tower a tam úředníky natrvalo přestěhovat. A tak pro hlasovala opozice.

Jenže zakázku v červnu roku 2022 vyhrál Metrostav, který rozhodnutím soudu v té době stavět nemohl. A tak vedení města muselo hledat novou stavební firmu. Původně přitom měly stavební práce startovat už v květnu letošního roku, jenže po vypsání výběrového řízení na zhotovitele rekonstrukce se prodlužoval termín výzvy pro podání nabídek a tím se vše zdrželo. Nakonec se přihlásili tři uchazeči. Zvítězila společnost CMS pro rekonstrukci objektu URAN s nabídkovou cenou 136 455 774 korun. Původně přitom měla rekonstrukce stát pod sto milionů korun, to už ale dnes neplatí.

Během průtahů se navíc musela část úředníků z budovy přestěhovat a město platilo nájem v jiných prostorech, částka se vyšplhala až na devět milionů korun. Podle opozičního zastupitele Jindřicha Felcmana (Liberec otevřený lidem) město na úrocích za financování stavby zaplatilo dalších 16 milionů korun. A kvůli nárůstu cen stavebních prací se zakázka prodražila o dalších třicet milionů.

„Souhrnně tak město přišlo kvůli vnitřním sporům v koalici přišlo o více než 50 milionů korun. A to u tak jednoduché záležitosti, jako je oprava vlastní kancelářské budovy. Tohle určitě není projekt, kterým by se měla radnice chlubit," řekl Felcman.

Nakonec rekonstrukce začíná. „Byla to první soutěž architektů, kterou jsem s novým odborem KAM (Kancelář architektur města) uskutečnil. Součástí projektu je i nové zázemí pro autobusové nádraží - buňky konečně půjdou pryč a zmizí,“ uvedl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK). V nově zrekonstruovaném Uranu totiž najde zázemí autobusové nádraží. Pak dojde k odstranění buněk. „Zmizení buněk za cca 12 měsíců bude historická událost pro obyvatele Liberce,“ dodal náměstek.

Uran se rekonstruovat bude. Proti byla část koalice, potřebné hlasy dodala opozice

Koncem roku musela liberecká radnice zrušit soutěž na rekonstrukci Uranu. Vítěz totiž odstoupil a další uchazeči nesplnili podmínky. S rekonstrukcí to tak vypadalo všelijak, část koalice navíc chtěla úředníky přestěhovat do budovy S-tower, kterou...

Uran je roky ve špatném stavu. Kolem kancelářské budovy je ochranné lešení, aby nic nespadlo na chodník, který vede k vlakovému nádraží. Nová fasáda bude z pozinkovaného plechu, nahradí takzvané boletické panely s azbestem, které se používaly při výstavbě v 70. a 80. letech. Navenek tak budova bude vypadat zcela jinak. „Sám jsem zvědavý na výsledek," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). V Liberci jde o nezvyklý počin. Plechy, i když měděné, jsou podle primátora zřejmě jen na budově nanocentra univerzity.

Částečné rekonstrukce se dočká i vnitřek budovy postavené v roce 1969. Nová bude vzduchotechnika, elektroinstalace či ústřední topení. Zhruba sedm milionů korun pak bude stát přestavba přízemí na zázemí autobusového nádraží. Současné je dlouhodobě považované za ostudu pátého největšího města v zemi. Při poslední modernizaci nástupišť v polovině 90. let minulého století nezbyly peníze na odbavovací budovu a cestujícím od té doby slouží provizorní objekt ze stavebních buněk. „Buňky budeme odstraňovat v poslední fázi. To už ale není součástí této zakázky," dodal primátor. V plánu města je přeměnit prostor, kde jsou stavební buňky, na park.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky uran, liberec, rekonstrukce, průtahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

A voliči, Liberečáci, idioti, připomeňte si laskavě, kdo je zodpovědný za dnešní stav Jubilejního kostela - Metrostav (a nejspíš Půta, jen holt nejsou důkazy). Kdo doprasil Rychtářskou - Metrostav. Kdo dál podniká a zkasíruje Pastýřskou, nemocnici, dost možná bazén? Metrostav. A Syner drží hubu jen proto, že se napakuje zatím na Perštýně, něco i bude mít z nemocnice).

Pátek, 25. srpna 2023, 12:39Odpovědět

Dodělá to Metrostav DIZ, když to Metrostav podělal? :-D By mě zajímalo, jakou dohodu mezi sebou má Metrostav a Syner :-D. Mistře Zámečníku a Janďourku, táhněte už konečně do hajzlu i s tím zkurvený Metrostavem, nechává po Liberci akorát paseku. A vezměte sebou Půtu.

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 16:12Odpovědět

Po letech průtahů začala rekonstrukce Uranu. V přízemí bude zázemí pro autobusák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.