Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stomilionovou zakázku na výstavbu knihovny vypíše Turnov v září

Stomilionovou zakázku na výstavbu knihovny vypíše Turnov v září, i když původně chtěl v tu dobu vyhlašovat vítěze soutěže. Za zhruba dvouměsíčním zpožděním je zjištění, že nemá kompletní dokumentaci. Chyběla část, která se týká měření a regulace, řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

„To u baráku, který má být energeticky úsporný a je na tom založené celé jeho fungování, tak jsme pocítili jako velký problém," dodal starosta. Předpokládá, že chybějící část dokumentace budou mít k dispozici do několika dnů, aby o vyhlášení soutěže mohli rozhodnout radní města na svém prvním zářijovém zasedání. Projektové firmě za pochybení město poslalo vytýkací dopis a uložilo jí pokutu. Její výši Hocke nesdělil.

Na výstavbu knihovny ve Skálově ulici získal Turnov evropskou dotaci, zhruba 68 milionů korun z programu IROP. Zpoždění při vypisování zakázky vliv na čerpání dotace podle starosty mít nebude, hrozí ale, že Turnov přijde o dvě sezony letního kina. Právě v jeho sousedství vyroste nová knihovna a jedna její stěna převezme funkci promítacího plátna. Cílem proto bylo zahájit stavbu ještě letos na podzim, aby kino bylo mimo provoz jen jednu letní sezonu. „Nevím, zda se to povede," uvedl starosta. Podle něj je ale stále možné, že výstavba knihovny začne ještě v tomto roce.

Pro turnovskou radnici je postavení knihovny s odhadovanou cenou 103 milionů korun bez daně nejdražší stavbou od vybudování Maškovy zahrady. Výstavba rekreačního areálu s venkovním koupalištěm a zimním stadionem zhruba za 180 milionů korun skončila před sedmi lety.

Nová knihovna bude o několik set metrů blíž k centru města než současná. O jejím stěhování z Jeronýmovy ulice se v patnáctitisícovém Turnově diskutuje už léta. Současné prostory potřebám jedné z nejstarších knihoven v zemi kapacitně nestačí - nedostatečné je hygienické i návštěvnické zázemí, chybí společenský sál a objekt není bezbariérový. Cílem města je zahájit provoz nové knihovny v roce 2025, kdy bude slavit 205 let od založení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto A69-architekti

Štítky ČR, správa, stavby, knihovny, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stomilionovou zakázku na výstavbu knihovny vypíše Turnov v září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.