Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Liberec očekává, že za energie zaplatí příští rok méně než letos

Liberec očekává, že příští rok za plyn a elektřinu zaplatí méně než letos, zhruba 300 až 320 milionů korun. Vychází z výsledků takzvaných fixačních kroků na Českomoravské komoditní burze Kladno. Po provedení dvou ze tří fixačních kroků má město energie nakoupené za ceny, které jsou zhruba o pětinu nižší než jsou aktuální, řekl náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

„My ještě máme před sebou třetí možnost fixace, ale tu uděláme pouze v případě, že by ceny byly nižší. Protože ty fixační kroky se nakonec zprůměrňují a my budeme nakupovat za ten průměr," uvedl náměstek. S dosaženým výsledkem je i tak spokojený. „Myslím, že se nám podařilo vysoutěžit velice příznivé ceny, když si srovnáte v jaké výši se v dnešní době pohybují a jak je trh nestabilní," dodal.

Liberec ještě loni za sebe a své organizace na energiích platil zhruba 200 milionů korun. Letos se obával, že bude platit až 600 milionů a po vládním zastropování cen očekával, že za ně vydá zhruba 400 milionů korun. Nyní to podle Lenerta vypadá, že by se radnice mohla dostat ještě o několik desítek milionů korun níže. Stálého dodavatele město nemá a energie nakupuje za spotové ceny. „Jsou pod vládním stropem," uvedl Lenert.

I proto předpokládá, že úspora v příštím roce oproti letošnímu nebude tak výrazná, jak by naznačovaly vysoutěžené ceny na burze. „Bude to o kousek míň, protože my už nyní pro letošní rok počítáme s částkami, které nedosahují cen vládního stropu. Takže úspora nebude pětinová, ale počítáme, že bude kolem jedné šestiny," dodal náměstek. Za spotové ceny Liberec příští rok energie nakupovat nechce, protože skončí zastropování cen vládou a město nechce jít do rizika.

Liberec nakupuje energie pro příští rok na komoditní burze společně s dalšími městy a obcemi v regionu. Celkem jde zhruba o 16 tisíc megawatthodin elektřiny a přes 18 300 megawatthodin zemního plynu, z toho 80 procent je spotřeba libereckého magistrátu a jeho organizací včetně dopravního podniku a technických služeb.

Vládou zastropovaná cena pro maloodběratele je u elektřiny pro letošní rok 5000 korun za megawatthodinu bez DPH a u plynu 2500 Kč. Liberec pro příští rok nakoupil elektřinu v případě maloodběru ve dvou fixačních krocích za 3510 a 3655 korun bez DPH za megawatthodinu a za 3702 a 3792 korun u velkoodběru. U plynu jsou vysoutěžené ceny pro maloodběr i velkoodběr ve výši 1462 a 1529 korun bez DPH za megawatthodinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, energie, správa, Liberec, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec očekává, že za energie zaplatí příští rok méně než letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.