Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kraj podpoří partnerskou ukrajinskou Vinnyckou oblast dalšími pěti miliony. Za peníze zrekonstruují stacionář

Krajští zastupitelé v úterý schválili finanční dar pět milionů pro partnerskou Vinnyckou oblast na Ukrajině. Ta za peníze nechá zrekonstruovat stacionář pro zdravotně postižené a seniory.

„Naší partnerské Vinnytské oblasti pomáháme od začátku konfliktu s ruským agresorem. Od února 2022, kdy válka začala, jsme podpořili Ukrajinu bezmála 30 miliony korun z našeho krizového fondu,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK)

Podle něj se jednalo například o dodávky humanitární pomoci, nákup satelitních telefonů či generátoru pro tamní nemocnici. „Finanční dar ve výši pěti milionů korun, který jsme schválili na zasedání krajského zastupitelstva, pomůže dokončit rekonstrukci Krajského stacionáře pro osoby se zdravotním postižením a seniory ve Vinnytsii,“ dodal.

Ubytovna je v současné době přeplněna. „Rozšíření objektu o patro a další nezbytné stavební úpravy pomohou zlepšit životní podmínky tamních klientů,“ doplnil hejtman.

Partnerství s Vinnyckou oblastí na Ukrajině navázal Liberecký kraj před sedmi lety. Území o rozloze 26 500 kilometrů čtverečních ve středu Ukrajiny leží asi 260 km jihozápadně od Kyjeva. V oblasti zaměřené převážně na zemědělství a zpracovatelský průmysl žije 1,6 milionu obyvatel. Po vpádu ruské armády loni v únoru na území Ukrajiny se region stal tranzitní oblastí a začal přijímat uprchlíky. Od loňského roku se ve Vinnycké oblasti ubytovalo více než 600 tisíc lidí, dnes jich tam zůstává zhruba 168 tisíc.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky kraj, liberecký kraj, ukrajina, peníze, vinnycká oblast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří partnerskou ukrajinskou Vinnyckou oblast dalšími pěti miliony. Za peníze zrekonstruují stacionář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.