Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Léčebně respiračních nemocí ve Cvikově začala oprava dětského pavilonu

V Léčebně respiračních nemocí ve Cvikově začala oprava dětského pavilonu A. Budova dostane novou střechu, stavební firma celou budovu zateplí, nainstaluje venkovní elektrické žaluzie a vymění zábradlí, okapy a obklady, řekl při zahájení stavby ředitel léčebny Rudolf Focke. Projekt přijde včetně daně z přidané hodnoty bezmála na 26 milionů korun, kraj ho zaplatí ze svého.

Dotaci se na náročný projekt získat nepodařilo, akce nesplnila některé parametry nutné pro její získání. „Podstatným důvodem je, že se tu dříve vyměnila okna," řekl krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj). Dotace jsou podle něj komplexní a týkají se jak zateplení, tak opravy oken, proto pro tuto opravu dotace nebyla.

Funkcionalistickou budovu dětské léčebny dokončili v roce 1936, předlohou jí byly Švýcarské vzdušné lázně. Cenná stavba nemá památkovou ochranu, nicméně podle ředitele k ní přistupují, jako by ji měla. „My jsme se s památkáři domluvili, že budeme dodržovat to, co z pohledu památky je nutné," řekl Focke. Při výměně oken tak například zachovali oblá skla na rozích budovy. Vše se ale snaží zároveň přizpůsobit současným potřebám. Zachovat by chtěl ředitel i černý obklad, sehnat stejný je podle něj ale obtížné. „Málokdo obkládá černými obklady. Bude to řešit komise architektů, v Itálii se tím (výrobou) prý některé firmy zabývají," dodal.

Kompletní rekonstrukcí projde i kotelna, v níž budou do dvou měsíců nainstalovány nové kotle. Pro současné, které léčebně sloužily 29 let, už nejsou náhradní díly. Místo původních čtyř kotlů teď navíc stačí dva. „Jak se zateplovalo, tak se snížila spotřeba. A druhá věc je, že ty čtyři kotle běžely v úplně extrémní situaci, to se jen tak nestalo," řekl ředitel.

Rekonstrukcí už ve cvikovské léčebně prošly v minulých letech pavilony D a C, kraj za posledních deset let do svého zdravotnického zařízení investoval přes 30 milionů korun. Po dokončení pavilonu A plánuje Focke ještě rekonstrukci pavilonu E, na kterém by měla být i fotovoltaická elektrárna.

Lázně v Martinově údolí vznikly v první polovině 19. století. Lázeňský dům a nervové sanatorium byly postaveny v první polovině minulého století, kdy tam také začali léčit první pacienty s tuberkulózou. Dnes v areálu léčí nejen dospělé, ale i děti. Část pro děti je od té pro dospělé vzdálená asi čtyři kilometry. „Dětí je tu teď asi 87 a 44 maminek," uvedl Focke. Ročně se ve Cvikově s astmatem, záněty dýchacích cest, nespecifikovanými plicními nemocemi, alergiemi a kožními nemocemi léčí zhruba 830 dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, energie, stavby, zdraví, Cvikov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Léčebně respiračních nemocí ve Cvikově začala oprava dětského pavilonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.