Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česká Lípa se zapojila do milostivého léta, týká se dluhů za více než dva miliony

Česká Lípa se zapojila do oddlužovací akce milostivé léto. Svých dluhů se tak může zbavit zhruba 490 lidí, kteří zejména na poplatcích za odpady nebo psy dluží radnici 2,14 milionu korun. Třetí největší město v Libereckém kraji odpustí dlužníkům penále. Dlužník musí do 30. listopadu požádat o odpuštění dluhu a zároveň ho zaplatit, pokud je dluh vyšší než 5000 korun, může požádat o rozložení na 12 splátek, řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Oddlužovací akce začala 1. července. Navazuje na předchozí Milostivé léto I a II a umožňuje zbavit se výhodně dluhů na sociálním pojištění a na daních. Odpuštění se může vztahovat i na nedoplatky na místních poplatcích a odvodech za porušení rozpočtové kázně, pokud o tom obec nebo kraj rozhodnou. Zastupitelé České Lípy schválili připojení k milostivému létu ve středu. „Pokud jde o dluhy z minulosti, tak město dlouhodobě pracuje na tom, aby se dluhy snižovaly," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

V České Lípě se kampaň týká 490 dlužníků. „Pokud by kampaň využili všichni, město by odpustilo částku ve výši celkem 1,37 milionu korun, zaplaceno by bylo necelých 800 tisíc korun. Ze zákona potom zaniknou i takzvané bagatelní nedoplatky. V případě města Česká Lípa se jedná o dluhy u celkem 50 dlužníků v celkové částce necelých 1500 korun," doplnila mluvčí. Není to poprvé, co radnice oddlužení v milostivém létu nabízí, v minulosti toho ale využilo jen minimum dlužníků.

Odpuštění se podle Volfové týká hlavně malých dluhů, které musí být nižší než 200 korun a v součtu nesmí dluh vůči městu přesáhnout 1000 korun. „My jsme i velkou část těch drobných dluhů v minulosti odepisovali a odpouštěli," dodala. Většina dlužných poplatků, kterých je možné se teď zbavit, jsou poplatky ze psů a za odpady. Poplatek za odpad přitom Česká Lípa posledních 14 let nevybírala, znovu ho zavádí od příštího roku. Dluhy za odpad jsou tak 15 let staré, celkově dluží lidé na poplatku za odpad městu pět milionů korun, některé dluhy jsou ale vyšší a nelze je v milostivém létu splatit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, sociální, správa, dluh, peníze, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa se zapojila do milostivého léta, týká se dluhů za více než dva miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.