Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česká Lípa chce dávat víc peněz do oprav zanedbaných komunikací a chodníků

Česká Lípa chce dávat víc peněz do obnovy zanedbaných komunikací a chodníků. Opravy v poslední době komplikovala chybějící smlouva s dodavatelem oprav, když ten poslední smlouvu vypověděl. Teď ale radnice uzavřela novou rámcovou smlouvu na další dva roky se sdružením firem Cestav CL a Street na práce dohromady až za 60 milionů korun bez DPH. Ještě letos jsou v plánu opravy za 21,5 mil korun, je to 1,5 mil víc než loni, řekl místostarosta Jakub Mencl (Živá Lípa).

Letos je podle Mencla v plánu 18 akcí, mimo seznam se opravují také výtluky, které vznikají v průběhu celého roku. Největší letošní plánovanou investicí je oprava chodníků ve Vrchlického ulici na Kopečku, náklady projektanti odhadli na tři miliony korun. „Při sestavování plánu oprav navazujeme na opravy provedené v roce 2022. Přihlížíme k celkovému poškození a míře opotřebení chodníků a vozovek a k jejich dopravnímu zatížení. Provádíme také samozřejmě vlastní šetření a přihlížíme i k podnětům občanů," doplnil místostarosta.

Hotové už jsou podle Mencla plánované opravy komunikací v ulici Antonína Sovy nebo oprava povrchu v Dlouhé ulici, na kterou by ale ještě měla navázat oprava přístupových chodníků a schodiště u jednoho z bytových bloků. Dokončuje se oprava chodníků kolem školy ve Šluknovské ulici od křižovatky s Pražskou ulicí k autobusové zastávce, pracuje se také na novém povrchu a doplnění bezpečnostních prvků v Ústecké ulici. Ještě letos se počítá například i s opravami ve Štursově, Hornické nebo Bulharské ulici.

„Na opravy chodníků a komunikací jsou občané citliví. Je pochopitelné, že každý chce u svého domu, bytu či zahrádky mít spravený chodník, po kterém se chodí bezpečně, a vozovku bez výtluků. Snažíme se systematicky chodníky a komunikace ve městě opravovat a když to jen trošku jde, vyhovět i přání občanů. Není však v našich personálních ani finančních možnostech opravit vše najednou,“ řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Na ulicích a chodnících je podle Volfové znát, že se v minulosti do jejich obnovy investovalo málo, to by chtěla radnice v příštích letech změnit a přednostně opravit hlavně páteřní chodníky a ulice. Řešit se snaží vedení České Lípy také prostory, které městu nepatří. „Jsme v jednání s majitelem budovy v Mariánské ulici, i tam by se měl chodník ještě letos opravit, i když to vlastně bude stavba na cizím pozemku. Jsme domluveni na jeho odkoupení," dodala starostka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, Česká Lípa, chodníky, opravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa chce dávat víc peněz do oprav zanedbaných komunikací a chodníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.