Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Češi s Poláky chtějí v Harrachově a Jakuszycích pořádat světové závody. Společné memorandum je nadějí pro harrachovský areál

Zdá se, že roky chátrající harrachovský areál, který udržují nadšenci do skoků na lyžích, by se opravdu mohl dočkat obnovy. Naději mu dává memorandum mezi českou a polskou stranou, které má za cíl v Harrachově a Jakuszycích pořádat ty největší světové závody včetně mistrovství světa. Právě tato strana by tak mohla přinést potřebné prostředky na obnovu areálu včetně legendárního mamutího můstku.

Memorandum podepsal liberecký hejtman Martin Půta a jeho polský protějšek, maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski. „Na základě tohoto memoranda se česká a polská strana zavazují vytvořit podmínky pro budoucí konání sportovních, kulturních a dalších akcí na území obou regionů,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

V plánu je obnovovat, rekonstruovat a modernizovat současné sportovní zázemí. „Zejména skokanské můstky v Harrachově,“ dodal hejtman.

Skokanský areál v Harrachově

Středa, 1. června 2022, 19:38

Skokanský areál v Harrachově
Skokanský areál v Harrachově

V budoucnu by se tak v Harrachově a Jakuszycích mohli pořádat velké sportovní akce, polský areál nedaleko Harrachova totiž patří k nejmodernějším na světě a otevřel se loni. „Budeme připraveni pořádat nejvýznamnější sportovní akce, jako jsou světové poháry, mistrovství světa nebo olympijské hry,“ věří Půta.

Právě propojení obou areálů by mohlo přinést úspěch při kandidatuře na závody. „Spolupráce by měla tvořit základ pro společné přihlášky na organizaci mistrovských akcí v budoucnu,“ potvrdil maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski.

Neděláme to pro pět skokanů. Harrachov chce obnovit skokanský areál, má sloužit celoročně

Sportovní areál v Harrachově s pěti skokanskými můstky už zažil lepší časy. Postupně se ale rýsuje obnova jeho zašlé slávy. Nadšenci dali dohromady alespoň provizorně tři malé můstky, ve spolupráci s městem se rozjíždí práce na kompletní...

Obnova skokanského areálu se řeší léta. Nadšenci udržují alespoň malé můstky, areál ale bude potřebovat stamilionové prostředky. Vzorem pro Harrachov jsou právě Jakuszyce. „Když to převedu na naše reálie, bylo to postaveno z krajských peněz,“ řekl již dříve harrachovský starosta Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

Harrachovu se loni podařilo vyřešit problém s pozemky, což byla první podmínka pro možnou obnovu areálu. Sám ale poté hovořil o tom, že Harrachov sám nikdy rekonstrukci nezvládne. „Je pro to nutná spolupráce Harrachova, Libereckého kraje a Národní Sportovní Agentury, které by společně měly nadále jednat s Vládou ČR," dodal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky harrachov, jakuszyce, areál, skoky na lyžích, hejtman, půta, memorandum, mistrovství světa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi s Poláky chtějí v Harrachově a Jakuszycích pořádat světové závody. Společné memorandum je nadějí pro harrachovský areál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.