Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Výsadba stromů na Ještědu pokračuje, letos zalesní část sjezdovek Pod lany

Ve skiareálu na Ještědu bude koncem září pokračovat plánované zalesňování částí areálu. K tomu se provozovatel – společnost TMR - zavázal v memorandu s městem. Celkem jde o dvacet hektarů nových lesů, letos bude vysázeno přes dva tisíce stromků na ploše 3,3 hektaru. V dalších letech pak chce v zalesňování pokračovat.

„Je to jeden z našich důležitých závazků ve vztahu k městu Liberec, jeho obyvatelům a ekologickým sdružením. Veřejně jsme se zavázali, že do přírody postupně vrátíme 20 hektarů nového lesa, a náš slib plníme,“ uvedl v tiskové zprávě Igor Rattaj, předseda představenstva Tatry mountain resorts (TMR).

V letošním roce společnost zalesní 3,3 hektaru. Půjde o nevyužité plochy stávajících či starých sjezdovek v části areálu Pod lany. Celkem zde vysadí 2 260 sazenic jedle, buku, javoru či smrku dle doporučení odborníků.

Sázení proběhne 23. a 24. září, akce je určena pro veřejnost a probíhá ve spolupráci s Městskými lesy Liberec. „Vytyčí jim konkrétní část k zalesnění, podají krátkou instruktáž a předvedou názornou ukázku správné výsadby stromků. Ochranné pomůcky a pracovní nářadí budou pro všechny účastníky k dispozici na místě,“ upřesnila mluvčí areálu Martina Voráčková.

TMR se zavázalo v areálu a i na jiných místech na Liberecku vysázet celkem 20 hektarů lesa. Jde o náhradu za kácení při výstavbě sjezdovky Nová Skalka před třemi lety, kdy bylo vykáceno přes 6,5 hektaru lesa.

Podle Rattaje TMR už při realizaci sjezdovky Nová Skalka na základě připomínek projekt nové sjezdovky upravovali, aby se snížily negativní dopady na přírodu. „Zmenšili jsme záběr svahu, snížili plánovanou intenzitu nového osvětlení, zachovali jsme vzácné prameniště v dolní části Slalomáku, zabezpečili jsme zadržování vody v krajině novým systémem svodnic a vsakovacích jam, podpořili jsme vznik nových lokálních biotopů,“ vypočítal.

TMR přitom na Ještědu chystá další kácení, v plánu má vybudovat dvě nové sjezdovky na hranicích areálu. plánované rozšíření skiareálu, které je ve fázi projednávání změny územního plánu pro Ještěd. V jejím rámci se posuzuje možné rozšíření skiareálu mimo nynější výseč s možností vybudovat dvě nové široké sjezdovky pro rodiny s dětmi. Kvůli tomu hrozí, že bude nutné na ještědském hřebenu pokácet přes 50 hektarů lesa.

TMR argumentuje tím, že další dvě široké sjezdovky jsou potřeba, neboť za jedinou pořádnou v areálu se zhruba deseti kilometry tratí považuje právě jen Novou Skalku. Město si nyní nechává zpracovávat vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území, takzvanou SEA. Výsledek by mělo mít do konce roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ještěd, skiareál, tmr, kácení, zalesňování, stromy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsadba stromů na Ještědu pokračuje, letos zalesní část sjezdovek Pod lany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.