Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Liberec se znovu pokusí prodat areál očního sanatoria v Machníně. Hlavní objekt už opravit nepůjde

Roky a roky chátrá areál bývalého očního sanatoria v Liberci – Machníně. Liberec se ho poslední roky snaží neúspěšně prodat a nyní chystá zřejmě poslední pokus, zda se nenajde zájemce. Pokud ne, mohlo by se tam přesunout sídlo Městských lesů Liberec.

„Uvědomujeme si, že stav pozemků je neadekvátní, chceme najít kupce, který by území zvelebil,“ uvedl náměstek primátora Adam Lenert (ANO). Za celý areál chce město minimálně 20 863 000 korun. „Cena vychází ze znaleckého posudku,“ dodal náměstek.

Podle něj se hlavní objekt, Kleinertovu vilu, nepodaří zachovat. „Centrální objekt je určený k demolici, odhad je dva miliony korun. Zachránit už bohužel nejde,“ uvedl náměstek.

Zámeček v Machníně

Čtvrtek, 14. března 2019, 20:23

Zámeček v Machníně
Zámeček v Machníně

Nyní jde zřejmě o poslední pokus areál prodat. Pokud se zájemce nenajde, město by ho chtělo využít pro sebe. „Pokud se nenajde kupec, ve vedení města se bavíme, že bychom tam přestěhovali sídlo městských lesů,“ dodal náměstek.

Machnínský zámeček si jako rodinné sídlo zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země.

Město vlastnilo areál do roku 1999, kdy prodalo budovu zámečku společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních a nechalo si jen okolní pozemky, zhruba tři hektary. Plán několika libereckých lékařů napojených na ODS, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, ale zkrachoval. Zpátky získal Liberec všechny budovy do svého vlastnictví v roce 2019 za 2,8 milionu korun.

Poté se areál snažil opakovaně prodat, kupce ale nenašel.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky liberec, machnín, zámeček, sanatorium, městské lesy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

A ty Neliberecká pindo, si strč už ty články taky někam. Sereš akorát mezi reklamou, co ti kdo dá před rypák. Novinařina? Ale hovno.

Pátek, 15. září 2023, 16:55Odpovědět

Čuráci z města. A pak v dalším kole Skloexport :-D? Hodnotu měl možná před deseti lety. Kdo tam byl, ví jeho stav.

Pátek, 15. září 2023, 16:53Odpovědět

Liberec se znovu pokusí prodat areál očního sanatoria v Machníně. Hlavní objekt už opravit nepůjde  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.