Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jablonecká energetická za 10 let existence omládla a zeštíhlela

PR článek

Už deset let dodává tisícům jabloneckých domácností, městským objektům i soukromým firmám teplo a teplou vodu společnost Jablonecká energetická. Pro revoluční krok, odkoupit teplárnu do svého majetku rozhodlo město v létě 2013 a bylo to správné rozhodnutí. Jablonec zásobuje teplem za rozumnou cenu moderní teplárenská společnost využívající kogenerační jednotky i fotovoltaiku.

O tom všem jsme si povídali s ředitelem společnosti Jablonecká energetická, Borisem Pospíšilem. Všechno je o penězích, a tak se musím na začátku zeptat – budete letos zdražovat?
Pro novou topnou sezonu zatím ceny měnit nebudeme. Pro domácnosti v Jablonci nad Nisou tak platí i nadále ceník z června, kdy jsme zlevňovali zhruba o třetinu, a to zpětně k 1. lednu 2023. Tato cena bude platit i na podzim.

Boris Pospíšil

Kolika domácnostem dodáváte teplo a teplou vodu?
Jablonecká energetická dnes dodává teplo a teplou vodu do více než čtyř tisíc jabloneckých domácností, desítek organizací, škol a průmyslových areálů. Síť odběratelů se stále pozvolna rozšiřuje. Lidé hledají stabilitu.

Vracející se odběratelé signalizují, že Jablonecké energetické věří i do budoucna…
A my si toho vážíme. Jisté teplo za dobrou cenu pro naše zákazníky je pro nás samozřejmě i do budoucna klíčové. Stále se rozvíjíme a soustředíme na moderní technologie.  Ve spolupráci s ČEZ Energo provozujeme také několik kogeneračních jednotek. Zbytkové teplo, které v nich vzniká při výrobě elektrické energie, využíváme k provozu zdrojů, a také k ohřevu teplé užitkové vody. Je to úspora. Stejně jako fotovoltaika. Chceme jít cestou obnovitelných zdrojů i do budoucna, i když naším primárním zdrojem zůstává plyn.  Letos jsme spustili ambiciózní projekt komunitní energetiky založený na fotovoltaice. Předpokládáme během příštích 3-4 let instalaci fotovoltaických panelů na střechy městských a našich budov o výkonu cca 3 MWp. V současné době probíhají předběžné konzultace pro výběrové řízení na dodavatele. S instalací pak začneme pravděpodobně příští rok.

Za těch deset let jste ušli dlouhou cestu. Mohl byste ji pro čtenáře shrnout?
Když se Jablonec do ambiciózního projektu odkupu teplárenské sítě a její záchrany, před lety pustil, věřili jsme, že to dopadne dobře.  Dnes je jasné, že to byla správná cesta – z hlediska technologického i ekonomického.

Revitalizace původního parovodního systému spočívala v řízeném rozpadu na blokové plynové kotelny a vybudování teplovodních rozvodů. Probíhala ve dvou etapách v letech 2015-2016 a pro koncové zákazníky přinesla výrazný pokles ceny tepla. Jabloneckou energetickou jsme stabilizovali po ekonomické i po technologické stránce. Odstavili a zlikvidovali jsme nepotřebné výtopny a výrazně zeštíhlili provoz. Naše soustava dálkového vytápění je efektivní, moderní a našim zákazníkům poskytujeme veškerý klientský servis od vybudování a správu kotelny, přes nákup komodit až po on-line dispečink, který funguje 24 hodin 7 dní v týdnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jablonecká energetická, energie, jablonec, teplo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká energetická za 10 let existence omládla a zeštíhlela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.