Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vyrostou v Křižanech větrné elektrárny? Obec o tom uvažuje

V obci Křižany na Liberecku by mohly v budoucnu vyrůst větrné elektrárny. V obecním zpravodaji o tom informoval starosta obce Václav Honsejk (Sdružení nezávislých kandidátů). Obec si vyhlédla jako vhodnou energetická společnost ČEZ, která v Křižanech nyní také dokončuje stavbu první fotovoltaické elektrárny. O záměru zjišťování možnosti budoucí výstavby větrných elektráren bude jednat zastupitelstvo. Případná výstavba je otázka zhruba pěti let.

„Na pracovní poradě zastupitelstva byla zastupitelům přednesena prezentace možného využití našeho území ke stavbám větrných elektráren. K našemu překvapení jsme poměrně vhodnou lokalitou, což bylo i zřejmé ze zájmu společnosti o pokračování v dalších jednáních,“ uvedl starosta.

V Křižanech by podle něj byly dvě vhodné lokality, obec ale uvažuje jen o jedné, a to v místě bývalého uranového dolu v jižní části Křižan.

Finance pro obec

Podle starosty by větrné elektrárny obci přinesly výhody. „Pro obec by se jednalo především o nemalý a stálý přísun finančních prostředků do rozpočtu obce po dobu životnosti elektráren, tedy 20-25 let. Při maximálním možném počtu umístěných elektráren se může jednat až o půlku ročního objemu financí ze sdílených daní,“ řekl.

Na území obce přitom už nyní vyrostla fotovoltaická elektrárna. Jde o pilotní projekt fotovoltaiky ČEZu u nás. Elektrárna bude slavnostně otevřena koncem září. „Samotná realizace byla zahájena v říjnu 2022. Plánovaná životnost této elektrárny je 30 let,“ řekla již dříve mluvčí ČEZ Barbora Peterová.

Prostředky z větných elektráren by pak obec mohla využít pro připravovanou stavbu domu seniorů. „Zabýváme se také tím, že by část takto získaných finančních prostředků byla rozdělena mezi všechny naše občany, protože bohužel v tuto chvíli není zatím možné poskytnout přímo levnější energii v místě její výroby, což by bylo ideální. Tomu brání současná legislativa, nicméně již nyní se hovoří o její změně,“ informoval Honsejk.

Plusem je podle starosty i zdroj energie na území obce. „Jedna uvažovaná větrná elektrárna totiž dokáže pokrýt až tři tisíce domácností a těžko nyní odhadneme, jaká bude v energetice za pár let situace,“ podotkl.

Budou vidět z celé obce

Honsejk si ale uvědomuje i případná negativa. „Je potřeba počítat s tím, že budou vidět v podstatě z celé obce. Střed elektrárny je ve výšce cca 120 metrů nad zemí, samotný list vrtule dosáhne ke 200 metrům. Krajinný ráz se tak určitě změní na dobu jejich životnosti, tedy cca 25 let. Ale komu se v sedmdesátých letech tehdy líbila nová stavba Ještědu? Dnes je z něj krajská ikona a nedílná součást samotné hory,“ připomněl starosta stavbu vysílače s hotelem, kterou mají občané obce denně na očích.

Starosta Křižan si také uvědomuje, že kolem větrných elektráren panuje řada mýtů. I proto proběhne nejprve diskuse. Křižanští zastupitelé budou nejprve pouze o záměru zjišťování možnosti budoucí výstavby větrných elektráren. Případná výstavba je pak v horizontu let. „Je to úplný začátek předcházející dlouhému, až pětiletému schvalování výstavby elektráren. Během tohoto procesu je možné, že se naleznou důvody k zamítnutí tohoto záměru,“ řekl Honsejk.

Ve čtvrtek 2. listopadu pak proběhne v Křižanech plánované setkání se zástupci ČEZ, kteří projekt větrných elektráren lidem představí.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky křižany, větrná elektrárna, větrníky, čez

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrostou v Křižanech větrné elektrárny? Obec o tom uvažuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.