Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nové sjezdovky i lanovky. Propojování Medvědína a Svatého Petra ve Špindlu začalo

V největším krkonošském lyžařském středisku Špindlerův Mlýn letos začala první etapa plánovaného propojení obou částí areálu. Skiareál Špindlerův Mlýn letos investuje do nadcházející zimní sezony 300 milionů korun.

Sezona, která ve středisku začne 9. prosince, nabídne rozšířené modré sjezdovky a dvě nové sjezdovky. Práce na výstavbě sjezdovek a zasněžování trvají několik měsíců a nyní se blíží ke konci. Provozovatelem skiareálu je společnost Melida.

Podle předsedy představenstva firmy Čeňka Jílka se myšlenka propojení špindlerovských areálů datuje do 90. let a přípravné projekční práce začaly v roce 2006. Od propojení si firma slibuje náskok před konkurencí.

„Po letech přípravných prací, nezbytných povolovacích procesů a projektování se letos Skiareál Špindlerův Mlýn posunul o další krok k realizaci plánovaného propojení obou částí lyžařského areálu, tedy Svatého Petra s Medvědínem. Během léta vybudoval dvě nové páteřní sjezdovky, které budou moci lyžaři částečně otestovat již v nadcházející zimní sezoně," uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Zcela nová červená sjezdovka s názvem Přehradní začíná u horní stanice Hromovky a v budoucnu povede až k plánovanému lanovkovému terminálu, který propojí areály i novými dopravními zařízeními. Lyžování po ní letos ale ještě nebude možné až zcela dolů. „Zhruba v polovině tratě se totiž lyžaři napojí na stávající turistickou cestu, kterou jsme upravili tak, aby se všichni z Přehradní sjezdovky pohodlně dostali zpět k dolní stanici lanovky Hromovka. Vznikne tak více než 1500 metrů dlouhá nová trasa, která zásadně rozšíří a zkvalitní možnosti lyžování ve Špindlu," uvedl Hroneš.

Nová sjezdovka vznikla také na Medvědíně, na ní se lyžaři svezou odbočením z červené, odkud budou moci v délce zhruba jednoho kilometru pokračovat do místa, kde kříží Vodárenskou sjezdovku. "„akmile skiareál v další fázi vybuduje nové lanovky, povede tato červeno-modrá sjezdovka s názvem Lesní přímo k jejich dolním stanicím," doplnil Hroneš. Připraven bude také nový zasněžovací systém, který umožní částečně využívat vodu z Labské přehrady. Podle provozovatelů to urychlí a zvýší výrobu technického sněhu.

Skiareál se zaměřil také na rozšíření stávajících sjezdovek. Změn doznala i nejvytíženější modrá sjezdovka na svatopetrské straně areálu. „Díky terénním úpravám užších částí a několika členitých zatáček, kde se na malém prostoru koncentrovalo mnoho lyžařů, je sjezdovka výrazně širší, napřímenější, a tím i bezpečnější," uvedl Hroneš.

Kompletně upravena byla i trasa známá jako Vodárenská, která dosud sloužila spíše jako odjezdová cesta spojující Mísečky s dolní stanicí Medvědína. Podle Hroneše se změnila v podstatě na novou plnohodnotnou modrou sjezdovku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Špindlerův Mlýn

Štítky ČR, stavby, rekreace, lyžování, Špindlerův Mlýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové sjezdovky i lanovky. Propojování Medvědína a Svatého Petra ve Špindlu začalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.