Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vydejte se za řemesly do Krkonoš. Kam zamířit poradí video pozvánka

Sérií videí pro zviditelnění řemeslných výrobců, přírodních zajímavostí i poskytovatelů služeb se snaží lákat Liberecký kraj veřejnost do různých částí regionu. Ve spolupráci s projektem Liberecký kraj sobě nyní natočil video pozvánku do Krkonoš.

V Poniklé, která je od Rokytnice nad Jizerou vzdálená asi čtvrt hodiny cesty autem směrem na Vrchlabí, vyrábí od roku 1902 foukané skleněné perličky a světoznámé perličkové vánoční ozdoby firma Rautis. Jako jediný nositel této letité sklářské tradice je řemeslo od roku 2020 zaspáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Exkurze do výroby tu fungují po celý rok. Lze si prohlédnout celý výrobní proces – foukání ze skleněných trubic, stříbření, barvení a řezání perlí a montáž ozdob.

Při návštěvě našich nejvyšších hor hledají turisté nejen přírodní krásy, ale také možnosti, jak trávit čas, kdy počasí výletům nepřeje. A právě třeba zkusit si navléknout vánoční ozdobu a dát si třeba dobrou v místě praženou kávu patří také k zážitkům, které doplní mozaiku krásné dovolené či víkendu. Atmosféra videa k návštěvě přímo vybízí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Za výlety Krkonoše lákají i do Horní Rokytnice, kde sídlí dílna a obchod keramičky Michaely Dumkové nebo do vyhlídkového lesoparku Hlídka na Stráži. Video představuje také produkty menších oděvních firem Direct Alpine a Black Mountain, textilní tašky Jany Albrechtové, sušené maso VysušTo, či lokální kávu a výrobky kavárny Nad věcí v Poniklé.

Všechny představované výrobce lze najít na webu www.lksobe.cz. Internetový katalog nabízí více než tři sta lokálních značek uspořádaných do šesti kategorií. Vyhledávání je možné i podle tematických klíčových slov nebo podle mapy či cíle výletu.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky řemesla, video pozvánka, Krkonoše, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se za řemesly do Krkonoš. Kam zamířit poradí video pozvánka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.