Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přestavba internátu v Liberci na školu pro postižené přijde kraj na 220 milionů

Na více než 220 milionů korun přijde podle odhadů plánovaná přestavba bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci na speciální školu. Určena by měla být především pro děti s poruchami autistického spektra, což je oblast, ve které počet klientů v posledních letech významně stoupá. Stavbu bude kraj financovat z velké části ze svého, z evropských fondů má šanci získat nejvýš 60 milionů korun, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Trochu spoléháme na to, že teď je situace na trhu stavebních prací poněkud turbulentní, a že by mohla proběhnout ostrá soutěž a ta cenovka může být na konci nižší. Proto jsme dnes na krajském zastupitelstvu schvalovali závazek spolufinancování, abychom mohli vyhlásit výběrové řízení. Předpokládám, že se nám podaří v říjnu vyhlásit výběrové řízení na dodavatele a věříme, že se firmy trochu poperou," doplnil Půta. Práce by pak podle něj měly začít příští rok na jaře. „Kapacity speciálních škol jsou v kraji nedostatečné," dodal hejtman.

Budova patří městu a kraj ji má jen ve výpůjčce na 50 let. I když samosprávy podepsaly memorandum o spolupráci, jedná podle Půty kraj s Libercem o možnosti areál převzít, aby investoval do vlastního. „Pokud bychom chtěli využít volné pozemky v té lokalitě třeba k výstavbě nějakých dalších zařízení, jako je odlehčovací služba pro rodiče autistických dětí nebo denní centrum, které v Liberci nemá dostatečnou kapacitu, tak by bylo lepší, kdyby to bylo ve vlastnictví kraje," řekl Půta.

V bývalém internátu by měla být mateřská a základní škola pro děti s postižením. Projekt počítá s vybudováním zhruba dvou desítek učeben, speciálních tříd a tréninkových pracovišť. Vzniknou tam také rehabilitační a relaxační místnosti a další zázemí pro žáky a učitele, jako je družina, výdejna obědů a jídelna, kabinety nebo sborovna. Částečná rekonstrukce čeká sociální zázemí, v plánu je i nové sociální zařízení pro imobilní a šatny. Stavbaři také vymění všechna okna.

Budova, kterou chce kraj pro školu zrekonstruovat, stojí v zahradě nad fotbalovým stadionem U Nisy. Areál postavili na konci 19. století pro chudobinec a starobinec. Od roku 1953 sloužil jako koleje pro studenty liberecké univerzity, později jako internát pro středoškoláky. Budovy jsou tam dvě a obě patří městu, Liberecký kraj je má ale v dlouhodobém pronájmu. Od poloviny roku 2017 je objekt prázdný, kraj studenty soustředil v sousední budově a další kapacity nepotřebuje.

Na přestavbě budovy na školu se samosprávy dohodly už před třemi lety, projekt se ale dlouho připravoval. Mezitím kraj budovu v době koronaviru využil k ubytování lidí bez domova a lidí trvale vykázaných z domova, které bylo třeba umístit do karantény. Loni budova posloužila k přechodnému ubytování zhruba 200 uprchlíků před válkou na Ukrajině.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, správa, školy, sociální, základní, handicapovaní, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba internátu v Liberci na školu pro postižené přijde kraj na 220 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.