Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecké oběti holocaustu se s výstavou symbolicky vrátí domů

Vrátit do paměti města lidi, kteří museli opustit Liberec a do jejichž životů mnohdy nezvratně zasáhl holocaust, si dává za úkol výstava s názvem „Návrat domů: liberecké oběti holocaustu“. U příležitosti 85. výročí událostí spojených s Křišťálovou nocí začne 4. října před libereckou knihovnou.

Venkovní panelovou výstavu připravila Krajská vědecká knihovna a Katedra historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci ve spolupráci s Židovskou obcí Liberec.

Míra brutality, která holocaustu dominuje, sebou nese jednoznačnou snahu nacistického režimu dehumanizovat své oběti. Z lidí se stávala čísla, čímž ztráceli svou individualitu, osobitost a důstojnost. Jejich příběhy měly trvale zmizet z „paměti lidské civilizace“. V případě Liberce byl proces zapomínání velmi rychlý. Do města se po konci druhé světové války vrátil a trvale zůstal pouhý zlomek původní židovské komunity. Naší snahou je, aby se z „nechtěných“ stali „chtění“ a proces dehumanizace obětí holocaustu byl alespoň symbolicky zastaven a dotyčným navrácena jejich identita, neboť jak je psáno v Talmudu: Člověk je zapomenut pouze tehdy, když je zapomenuto jeho jméno,“ říká k připravované výstavě její autorka, Kateřina Portmann.

Expozice bude na výstavních panelech v prostoru před knihovnou, a lidé si ji mohou přijít prohlédnout od 4. 10. do 30. 11. 2023. Slavnostní vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 4. května od 17.00 hod. před budovou knihovny. Poté od 17.30 hodin ve velkém sále proběhne přednáška Kateřiny Portmann a Tomáše Petrů spojená s diskuzí na téma libereckých obětí holocaustu a jejich symbolického návratu do Liberce.

Vážíme si dlouholeté spolupráce s katedrou historie Technické univerzity. Společně jsme realizovali celou řadu zajímavých projektů a aktivit, které velmi úzce navazují na symboliku pietního místa, na kterém stojí liberecká knihovna, místa, kde stávala synagoga a stala se též obětí nacistického útlaku,“ dodává ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

Výstava vznikla na základě výsledků několikaletého mezinárodního výzkumu liberecké katedry historie TUL a jejích studentů. Zpracované příběhy libereckých obětí holocaustu se posléze stanou součástí knihovní Databáze regionálních osobností Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.holocaust.cz

Štítky holocaust, výstava, Liberec, Krajská vědecká knihovna Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké oběti holocaustu se s výstavou symbolicky vrátí domů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.