Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Začíná MS v agility. V Liberci bude soutěžit 662 psů se psovody ze 43 zemí

V Liberci bude od středy do neděle soutěžit na 26. mistrovství světa v agility 662 psů se psovody ze 43 zemí. Rozdělení jsou podle velikosti do čtyř kategorií, čekají je individuální i týmové soutěže. Rozdělovat se bude 16 sad medailí. Šampionát bude v největší liberecké sportovní hale, kde hrají své zápasy i extraligoví hokejisté Bílých Tygrů. Podle počtu prodaných vstupenek organizátoři očekávají vysokou diváckou účast. Ředitelka mistrovství Michaela Bakrlíková očekává, že denně přijde minimálně 2500 lidí.

„A každý den to bude postupně stoupat," řekla. Předpokládá, že na nedělní finále dorazí do Home Credit Areny přes 5000 diváků. Vysoké ambice mají i čeští závodníci, kteří patří k favoritům. „Myslím, že ve družstvech bychom mohli takové dva tituly dát a v jednotlivcích bych očekávala minimálně dva až tři," uvedla Bakrlíková.

Agility je sport, ve kterém psi pod vedením psovodů překonávají v co nejrychlejším čase a bez chyb překážky. Podle ředitelky mistrovství by se to dalo přirovnat ke koňskému parkuru, překážky ale překonávají psi. „To znamená v nejrychlejším čase, nesmí udělat chybu a musí překonat všechny překážky v pořadí, které určí rozhodčí," řekla. Kategorie jsou podle velikosti, aby podmínky pro psy byly co nejspravedlivější. V Liberci se představí psi skoro 40 plemen, od russell teriérů až třeba po belgické ovčáky. Nejpočetnější zastoupení mají border kolie, těch bude soutěžit 311.

Tratě při závodech mívají mezi 15 až 22 překážkami. Některé překonávají psi skokem, další přebíhají, což může být třeba kladina nebo houpačka, a jiné probíhají. Mezi ně patří slalom nebo tunel. „Nejsou předem stanovené povely. Psi se orientují ponejvíce podle pohybů člověka, podle toho, kterým směrem běží nebo jakým způsobem se hýbe, kam ukazuje, jak se otáčí. Ale používají se i slovní povely, nejsou však předepsané. Každý závodník může mít svoje vlastní. Co naopak předepsané je, že závodník nesmí na psa nijak sahat, nesmí se ho dotýkat. Ten pes skutečně běží vlastně zcela samostatně. Nesmí mít na sobě ani obojek, žádné postroje," uvedla členka pořadatelského týmu Karina Divišová.

Některé týmy využívají pro psovody i psychology. „Lidé přenáší svojí náladu na psy. Takže když ten psycholog pracuje s tím člověkem natolik, že se uklidní, než jde na start, tak bere s sebou i klidného psa. Když budete nervózní, tak pes to na vás pozná," dodala Barklíková.

Dějištěm mistrovství světa v agility je Liberec potřetí, šampionát se sem vrací po šesti letech. Agility je v Česku stále populárnější, sport vznikl v Anglii v 70. letech. Tehdy byl doprovodným programem největší výstavy psů na světě CRUFTS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MS Agility Liberec

Štítky ČR, hobby, kynologie, svět, Liberec, agility, psi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušan Birka

Určitě je to skvělá akce, před šesti lety jsem se byl i podívat. Bohužel naprosto tristní je dopravní obslužnost kolem arény. Naprosto nedostatečné parkovací kapacity, na v podstatě jediné parkoviště jen jedna příjezdová cesta, během akcí pak parkující vozidla všude možně, kvůli tomu naštvaní obyvatelé v okolí arény, a během hokejové sezony i několikrát v týdnu.

Středa, 4. října 2023, 15:37Odpovědět

Začíná MS v agility. V Liberci bude soutěžit 662 psů se psovody ze 43 zemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.