Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ze staré textilky továrna na zábavu. Liberecké CENTRUM BABYLON slaví čtvrtstoletí

PR článek

Už dvacet pět let sem za zábavou jezdí rodiny s dětmi nejen z ČR, ale i zahraničí. Areál bývalé textilky odkoupili v roce 1997 manželé Vajnerovi a započali tak dlouhou cestu v zábavním průmyslu. Jak šel čas se slavným libereckým Babylonem a jak bude slavit své narozeniny?

Píše se rok 1996 a opuštěnou textilní továrnu Hedva lidé obchází obloukem. Tentýž rok se ale v hlavě zakladatele Babylonu Miloše Vajnera zrodí nápad o místě, kde se budou bavit všechny generace. „Najít inspiraci bylo těžké. Všechny zábavní parky v ostatních zemích byly na stejném principu. Navíc bylo spoustu venkovních areálů, ale vnitřní kryté chyběly,“ uvádí Miloš Vajner.

Z brownfieldu vznikl celoroční zábavní komplex

Nakonec se inspirace našla v Nizozemí a také v sousedním Německu. O dva roky později tak vzniká na místě bývalého brownfieldu o rozloze 30 000 m2 kryté CENTRUM BABYLON, jedinečný zábavní areál svého typu. „Jméno Babylon jsme odvodili od bájného Babylonu. Ten tvořil v historii něco nevídaného. Mísily se v něm kultury, zábava, jazyky a vzdělání. Něco takového jsme chtěli vybudovat i v Liberci,“ říká Miloš Vajner. A povedlo se.

Po ulicích babylonského Nákupního městečka se v roce 1998 procházejí první návštěvníci. Ohlas byl značný. S městečkem spatřila světlo světa také diskotéka, restaurace a Lunapark. Záhy se plánoval i Aquapark, ale pokračovat se nemohlo. Chtělo to stavební úpravy.

Za další dva roky se nejen Liberečané dočkali. Tematický Aquapark byl v republice prvním svého druhu. A třešnička na dortu? Tou byla Laser Show odehrávající se přímo uprostřed bazénu. Dnes má toto efektní představení už několik podob, ovšem k výročí si Babylon připravil speciální promítání o kosmické lásce.

Babylon se stal fenoménem

CENTRUM BABYLON se brzy stalo dalším symbolem Liberce a začala se sem sjíždět klientela z celé republiky. Z toho důvodu se areál rozšířil také o Wellness Hotel Babylon. Zábava se rozrostla o Laser Game, 4D kino, iQPARK a další atrakce.

A kam zmizelo slavné Nákupní městečko? „Nestačilo konkurovat velkým nákupním centrům, a z toho důvodu zaniklo,“ zmiňuje osud městečka Miloš Vajner. Dlouho se však neotálelo a místo spletitých cestiček s obchůdky se vybudoval nový zábavní park s názvem Funpark. Ten se dostavěl roku 2021 a nabízí spoustu zábavy hlavně pro nejmenší návštěvníky.

Ani dnes Babylon nezůstává pozadu a nadále se snaží zvelebovat své prostory. Spolupracuje tak se studiem Artklasik, které je autorem originální steampunkové výzdoby především v Aquaparku a neustále se rozrůstající dekorace ve foyer u Královské zahrady.

Současně probíhá modernizace hotelových pokojů a apartmánů a v nejbližších letech se plánuje i rekonstrukce a přeměna Lunaparku.

Návštěvníci mohou v listopadu také slavit

CENTRUM BABYLON se chystá své půlkulatiny patřičně oslavit a nadělit dárky svým návštěvníkům. Od 1. do 25. listopadu koupíte na pokladnách Centra vstupenky s výroční 25% slevou. Pro Aquapark vznikla speciální narozeninová Laser Show o kosmické lásce a na děti hostů Wellness Hotelu čeká malá pozornost.

Historii Centra pak připomene výstava historických fotografií ve foyer Královské zahrady. Poznáte na fotkách místa z konce 90. let?

Významné historické milníky CENTRA BABYLON

1996 – Vznikla myšlenka vybudovat jedinečný zábavní komplex.

1997 – Manželé Vajnerovi kupují opuštěnou budovu textilní továrny Hedva.

1998 – Slavnostní otevření Nákupního městečka.

1999 – Otevření Lunaparku, Bowlingu a gastronomických provozů.

2000 – Vznik Aquaparku s unikátní steampunkovou výzdobou.

2005 – Otevření čtyřhvězdičkového Hotelu Babylon a kongresového centra.

2007 – Vybudování rozsáhlého Wellness centra a otevření iQPARKU a zrcadlového Labyrintu.

2013 – Rozšíření Wellness centra na plochu 1 000 m2 a spuštění Laser Show v Aquaparku (první v ČR).

2021 – Na místě Nákupního městečka vznikl Funpark Babylon.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky babylon, wellnes, liberec, hotel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze staré textilky továrna na zábavu. Liberecké CENTRUM BABYLON slaví čtvrtstoletí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.