Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidí bez práce v Libereckém kraji přibylo, nezaměstnanost vzrostla na 3,8 procenta

Lidí bez práce v Libereckém kraji třetí měsíc přibývá, nezaměstnanost v září vzrostla o desetinu procentního bodu na 3,8 procenta. Podle údajů, které zveřejnil Úřad práce (ÚP), hledalo na konci měsíce uplatnění 11 689 lidí, což je o 92 víc než v srpnu. I před rokem v září nezaměstnanost stoupla o desetinu bodu, byla ale nižší - 3,7 procenta. Bez práce bylo před rokem v kraji 11 405 lidí, na konci prázdnin jich tehdy úřady evidovaly o 294 méně.

Vývoj v Libereckém kraji nebyl v září rovnoměrný, uchazečů o práci přibylo ve všech okresech s výjimkou Jablonecka.Tam úřady evidovaly na konci měsíce 2516 lidí bez práce, o 13 méně než na konci srpna. Nezaměstnanost díky tomu klesla o desetinu bodu na čtyři procenta, přesto je v rámci kraje nejvyšší. Na opačném konci pomyslného žebříčku je Českolipsko, a to i přesto, že tam lidí bez práce přibylo. Na konci září jich úřady evidovaly 2393, což je o 88 víc než před měsícem, nezaměstnanost kvůli tomu stoupla o desetinu bodu na 3,3 procenta.

Beze změny zůstala nezaměstnanost na Liberecku a sousedním Semilsku, i když i tam po prázdninách uchazečů o práci přibylo. Hůř je na tom Liberecko, kde úřady evidovaly na konci září 4967 lidí bez práce, o deset víc než v srpnu, nezaměstnanost tam zůstala na srpnových 3,9 procenta. Na Semilsku se podíl nezaměstnaných udržel na srpnové úrovni 3,8 procenta, bez práce bylo na konci sledovaného měsíce 1813 lidí, o sedm víc než na konci prázdnin.

V celostátním měřítku lidí bez práce přibylo, nezaměstnanost ale zůstala na srpnových 3,6 procenta. V evidenci úřadu bylo na konci sledovaného měsíce 263.020 uchazečů o práci, o 2217 víc než v srpnu. „Jako každý rok dorazila v září do evidence hlavní vlna absolventů. Vývoj na trhu práce ale nijak zásadně neovlivnila. Naopak výrazně klesl počet nezaměstnaných pracovníků ze školství. Nezaměstnanost v České republice se tak stále drží na velmi nízké úrovni," komentoval vývoj ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Uchazečů o práci přibylo v září v 57 okresech, v 19 lidí bez práce ubylo. Nejlépe je na tom okres Praha-východ, kde se nezaměstnanost udržela na 1,6 procenta. Naopak největší podíl lidí bez práce mají dlouhodobě na Karvinsku, přestože ani tam se nezaměstnanost v září nezměnila a zůstala srpnových na 8,2 procenta. Region ale navíc trápí nedostatek pracovních příležitostí, na jedno volné místo aktuálně připadá na Karvinsku deset uchazečů, což je nejvíc v zemi.

Po prázdninovém poklesu volných míst v Česku v září přibylo, zaměstnavatelé jich nabízeli 281 995, to je o 788 víc než v srpnu. Nabídka práce je tak stále větší než počet uchazečů, kteří práci hledají, na jedno místo připadá 0,9 uchazeče. Zaměstnavatelé mají nejčastěji zájem o stavební dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, kuchaře nebo uklízeče. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze a středních Čechách.

V Libereckém kraji osmý měsíc pracovních příležitostí ubývá. Na konci září úřady nabízely 6651 volných míst, to je o 65 méně než před měsícem. Na jedno volné místo tak v kraji připadá 1,8 uchazeče. Největší nabídka práce je na Semilsku, kde mají jedno volné místo pro 1,4 uchazeče. Naopak nejméně pracovních příležitostí nabízí aktuálně Jablonecko, kde na jedno volné místo připadají tři nezaměstnaní.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky práce, nezaměstnanost, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olaf Gunnarsson

A naše firma usilovně hledá elektromontéra. Marně. Nejsou lidi.

Středa, 11. října 2023, 16:37Odpovědět

Lidí bez práce v Libereckém kraji přibylo, nezaměstnanost vzrostla na 3,8 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.