Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Skleněná díla žákyň železnobrodské školy jdou do benefiční aukce UNICEF

Bledule jarní a Eftemii. Dvě skleněné panenky, respektive díla, která vytvořily žákyně ze Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě, putují do benefiční aukce Českého výboru UNICEF. Výtěžek s jejich prodeje půjde na podporu očkování dětí proti smrtelným nemocem v rozvojových zemích.

Díly vytvořily dívky v rámci svých klauzurních zkoušek a zadání školní soutěže. Liberecký kraj skleněné skvosty zakoupil, aby je daroval Českému výboru UNICEF, který je využije pro benefiční aukci panenek, jež se koná 21. listopadu 2023 v Českém muzeu hudby na pražské Kampě.

Jsem moc rád za každý projev solidarity, zvlášť v dnešní pohnuté době. Dobrým skutkem přispěly Emma Šťovíčková, jež vyhotovila dílo Eftemii, a Linda Šašková s Eliškou Noskovou, které si daly práci s vytvořením skleněné Bledule jarní. Kombinace jejich invence, kreativity, nadšení pro dobrou věc a času věnovaného nad rámec výuky může být inspirací pro každého z nás,“ uvedl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Za skleněné dílo s názvem Eftemii zaplatil kraj 10 tisíc korun, pořizovací cena práce nazvané Bledule jarní byla pět tisíc korun.

Oba umělecké výtvory si rozdělily první místo v rámci soutěže železnobrodské školy, do které se přihlásilo se svými návrhy 23 studentů. Začátkem května letošního roku vybrala výkonná ředitelka UNICEF Pavla Gomba spolu s Andreou Kroupovou, ředitelkou Nadace Preciosa, a Janem Háskem, ředitelem školy, tři nejpovedenější návrhy.

Tento projekt je důkazem toho, že když se spojí lidé z různých stran, v tomto případě škola, Nadace Preciosa, kraj, UNICEF je možné hodně dokázat. Nejtěžší fází projektu byl výběr panenek, protože studenti i pedagogové se do projektu vrhli s velkým nadšením. Sledovali jsme jejich kroky od prvních návrhů a už tehdy bylo těžké vybrat z návrhů, které budou realizovat, a nakonec jsme rozhodli, že bude jedna první cena pro obě panenky,“ vysvětlila ředitelka Českého výboru UNICEF.

V rámci soutěže ale vznikla i třetí panenka, dílo Plumpynaut, které získalo speciální cenu UNICEF. „Třetí panenka vznikla neobyčejnou technikou a na ní se moc těším. Nepůjde na aukci, ale bude zdobit český UNICEF, neboť jsme se se školou domluvili na zápůjčce. Každý návštěvník, který k nám přijde tak uvidí krásné skleněné dílo z Železného Brodu,“ doplnila Gomba.

Proces výroby těchto originálních panenek je velmi náročný a nákladný. Panenky Bledule jarní a Plumpynaut vznikly ve školních dílnách na huti, k výrobě díla s názvem Eftemii bylo zapotřebí využití speciálního rotačního stroje na foukání skla z borosilikátových trubic. Tento stroj aktuálně nevlastní žádná sklářská škola v České republice, a proto výrobu panenky Eftemii, která symbolizuje matku s dcerou po svém boku, zajistila díky podpoře Libereckého kraje společnost Josef Herman ze Železného Brodu v rámci spolupráce školy a průmyslu. Ve všech třech případech se jedná o unikátní díla a výjimečnou práci studentů pod vedením jejich pedagogů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky UNICEF, aukce, sklo, uměleckoprůmyslová škola, Železný Brod, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleněná díla žákyň železnobrodské školy jdou do benefiční aukce UNICEF  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.