Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hrozné, říká majitel Juty Hlavatý k požáru v Turnově. Propouštět nehodlá, obnova potrvá nejméně rok

Obnova požárem zničené výrobní haly Juty v Turnově potrvá minimálně rok či rok a půl, uvedl majitel firmy Jiří Hlavatý. Nevybavuje si, že by některý z jeho závodů zasáhl tak velký požár jako v noci na dnešek. Podle prvního odhadu je škoda 160 milionů korun. Výrobu hodlá Juta v turnovském závodě zachovat. Podle Hlavatého tam pracuje zhruba 80 lidí a nikoho propouštět nebudou.

„Nepočítám s tím, že bychom snižovali stavy lidí. V žádném případě. Lidé, co tam jsou, budou dál zaměstnaní a převedení na jinou práci," řekl Hlavatý. Přímo v turnovském závodě mají podle něj ještě jednu výrobní halu, která nebyla požárem zasažená.

Co požár způsobilo, Hlavatý zatím neví. „Je to špatné, hrozné, člověk je vyvedený z míry. Nikdy se nám nic takového nestalo v takovém rozsahu. Občas se něco stane, ale takový rozsah nikdo z nás nepamatuje," řekl. „Ale rozhodující je, že se nikomu nic nestalo," zdůraznil. Podle databáze ČTK v turnovském závodě hořelo i v červenci 2021, tehdy šlo o požár střechy. V říjnu 2012 vyjížděli hasiči do turnovské Juty k požáru vzduchotechniky.

Požár v turnovské Jutě

Středa, 11. října 2023, 11:56

Požár v turnovské Jutě
Požár v turnovské Jutě

Požár v noci na dnešek zničil Jutě v turnovském závodu dvě haly, z toho jednu výrobní zaměřenou na netkané textilie. „Byla komplet celá zničená, jak výrobní stroj, tak i hala. Budeme se s managementem radit, jak dál postupovat, jak se co nejrychleji dostat zpátky do výroby. Každopádně chceme výrobu v té hale obnovit. My odhadujeme, že nám to bude trvat třeba rok, rok a půl, protože jde nejenom o výstavbu nové výrobní haly, ale jde i o to koupit nový výrobní stroj," dodal Hlavatý.

V Turnově zasahovali hasiči celou noc u rozsáhlého požáru podniku Juta poblíž řeky Jizery. Hořela zde pobočka, kde vznikají netkané textilie. Požár se hasičům podařilo lokalizovat ve dvě hodiny ráno, na místě stále probíhají dohašovací práce....

Požár byl hasičům nahlášen v úterý po 22:00, vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Pod kontrolu dostali hasiči požár dnes kolem 2:00, dohašování a jeho úplná likvidace ale zřejmě potrvá do čtvrtka.

Juta

Turnovský závod je jedním z několika závodů největší české textilky v Česku, která v 17 závodech zaměstnává přes 2000 lidí. Těžiště výroby má Juta ve Dvoře Králové nad Labem, kde má osm závodů. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Firma vyváží do 64 zemí světa. Za loňský rok přesáhly tržby společnosti devět miliard korun, zisk před zdaněním byl 1,02 miliardy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK a Facebook Jiřího Hlavatého

Štítky ČR, požár, textil, zaměstnanost, Juta, Turnov, Hlavatý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Tohle je vždycky tragédie a ne jenom pro majitele, který má nějaké zakázky a z nich peníze, ale i pro lidi, kteří počítají s výplatou. Bohužel, ke všemu je ještě hodně špatný čas před zimou.....a vánoce a svátky na krku ! Pro vedení podniku a pro lidi nastávají existenční problémy a závod s časem. Doufejme že to všichni ustojí !

Středa, 11. října 2023, 13:42Odpovědět

Hrozné, říká majitel Juty Hlavatý k požáru v Turnově. Propouštět nehodlá, obnova potrvá nejméně rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.