Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Úleva. Nájemné se lidem z Klondajku v Harrachově čtyřnásobně nezvýší

Kauza nájemného v bytech na Klondajku se podařila vyřešit ku prospěchu nájemníků. Stát jako majitel nemovitostí ustoupil, a i když původně chtěl nájemníkům zvýšit nájem až čtyřnásobně, nakonec ho zvýší o pětinu.

Jedná se o vleklý spor mezi státem a městem. Jde o dva bytové domy s 15 byty v části zvané Klondajk, postavené zhruba před 30 lety pro místní skláře. Státu oba domy předloni přiřknul soud po několikaletém sporu s městem, jenž souvisel s vypořádáním závazků po privatizaci Crystalexu z 90. let minulého století. Stát zastupovaný ministerstvem financí (MF) před rokem nájemníkům předložil nové smlouvy s výrazně vyšším nájemným, na což odmítali přistoupit. V bytech žijí senioři, invalidní důchodci či samoživitelky. Argumentovali tím, že by trojnásobně až pětinásobně vyšší nájemné nebyli schopní platit.

A stát, který ve sporu zastupoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nakonec ustoupil. „V souladu se základními povinnostmi při hospodaření se státním majetkem ÚZSVM vyhodnotil celou situaci po právní a věcné stránce a dospěl k závěru, že u jednotlivých bytů je nezbytné uplatnit § 2238 občanského zákoníku, který stanoví, že užívá-li nájemce byt po dobu tří let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou. Proto ÚZSVM vstoupil do uzavřených nájemních smluv.  Podle § 2249 občanského zákoníku a podle § 14 zákona o majetku státu je ÚZSVM povinen zvýšit dosavadní nájemné za užívání bytů o 20 procent,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Přitom původně měli od loňského prosince nájemníci podle předpisu Ministerstva financí platit nejen až čtyřikrát vyšší měsíční nájemné, ale také údajný dluh, který vzniknul zpětně, a to ve výši 150-250 tisíc korun. „Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který celou tu kauzu převzal, včetně majetku, včetně těch bytových domů, tak po právním posouzení jejich právního oddělení uznal naši právní argumentaci, že nájemní smlouvy jsou vydržené. To znamená v překladu, že platí smlouvy z roku 2010, tak jak jsme tvrdili od samého počátku akorát s tím, že jsme se dohodli, že bude nájemníkům navýšeno nájemné o 20 procent tak, jak umožňuje zákon každé tři roky," upřesnil starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

Pro nájemníky přináší nový vývoj dobré zprávy.  „Určitě je to veliká úleva,” řekl například Michal Choma. „Během roku jsme dokonce uvažovali, že si pořídíme maringotku a budeme žít v ní,“ dodal.

Kauza ale ještě stále pokračuje, i když město přislíbilo, že stáhne žalobu na stát, aby zbouralo oba domy, které stojí na jeho pozemcích. MF vymáhá po Harrachovu přes deset milionů, neboť se domnívá, že se bezdůvodně obohatil, když vybíral nájemné v době, kdy si město myslelo, že domy patří jemu. „My jsme přesvědčeni, že žaloba je naprosto nesmyslná," dodal Vašíček.

Obavu z budoucnosti ale nájemnící stále mají, pokud stát skutečně oba domy prodá, jak již dříve zamýšlel. Podle znaleckého posudku mají hodnotu přes 100 milionů Kč, což vychází skoro sedm milionů na byt. Starosta Harrachova nevěří, že stát pro ně najde za takovou cenu kupce. „Úřad pro zastupování státu musí postupovat v souladu se zákonem o nakládání s majetkem státu. Takže bude muset ty nemovitosti asi dát do dražby. Nicméně si myslím, že nemovitosti jsou zatíženy takovými fauly, že se to neuskuteční," řekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Harrachov

Štítky harrachov, klondajk, byty, nájem, stát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úleva. Nájemné se lidem z Klondajku v Harrachově čtyřnásobně nezvýší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.