Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Technická univerzita v Liberci pokračuje v obnově památníku architekta Adolfa Loose

Technická univerzita v Liberci pokračuje v obnově památníku architekta Adolfa Loose, který v 80. letech vytvořil sochař Jiří Seifert. Dílo se před třemi lety u příležitosti 150. výročí architektova narození vrátilo do Voroněžské ulice, potřebuje ale zrestaurovat. Škola původně odhadovala, že obnova památníku bude stát zhruba 800 000 korun. Nakonec bude ale dražší, kolem 1,4 milionu. Náklady se zvedly stejně jako náklady na všechny stavební práce, sdělila prorektorka pro rozvoj Lenka Burgerová.

Loos se narodil 10. prosince 1870 v Brně, v Liberci studoval v letech 1885 - 1888 na průmyslové škole. Je považován za jednoho ze zakladatelů moderní architektury a čelního představitele architektonického purismu. „Byl průkopníkem moderní architektury, známého raumplanu," doplnil děkan fakulty architektury Jan Stolín.

V Liberci žádná Loosova stavba není. Jediným známým projektem určeným pro město byl pavilon firmy Siemens & Halske pro výstavu českých Němců v roce 1906, který se ale nedochoval.

Památníkem se v minulosti významného architekta rozhodli 50 let po jeho úmrtí připomenout architekti libereckého Stavoprojektu, umělecké dílo na pomezí architektury a sochařství postavili před budovou Stavoprojektu ve Voroněžské ulici, kde dnes sídlí hospodářská fakulta.

Pro tehdejší architekty, kteří sídlili naproti, kde byl Stavoprojekt, to bylo propojení s někým, kdo byl opravdu velkou osobností, tvůrcem funkcionalistických staveb. To bylo období, ke kterému řada těch architektů vzhlížela," řekl Stolín.

Výtvarník na památníku spolupracoval s architektem Josefem Patrným a podle Stolína je příkladem brutalistního přístupu k výtvarnému umění, který pro Seiferta nebyl běžný. „Byl typický mnohem křehčími formami," uvedl.

Dílo na svém místě vydrželo zhruba 30 let. Kolem roku 2010 ho univerzita nechala odstranit, protože bylo ve velmi špatném stavu a v uzavřeném prostoru se scházeli narkomani. „Ty betonové bloky nebyly považovány za něco hodnotného a byly recyklovány," doplnila Burgerová. Použity byly v základech dřevěné stavby na soukromém pozemku.

Aby mohl být památník obnoven, bylo podle prorektorky nutné betonové bloky dohledat, očistit a zrestaurovat. V parčíku ve Voroněžské ulici je pak znovu poskládali do původní pozice. Památník je od prosince 2020 zpět na původním místě, není ale kompletní. Zpátky je podle Burgerové třeba vrátit ještě dřevěná sedátka na kovové konstrukci, která tam původně byla.

Na obnovu památníku uspořádala univerzita sbírku, kde se sešlo přes 90 000 korun, po 100 000 korunách přidaly na obnovu Liberec a kraj, dalších zhruba 300 000 dala zatím do obnovy škola ze svého.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technická univerzita v Liberci

Štítky Liberec, Technická univerzita, architektura, památník, Adolf Loos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technická univerzita v Liberci pokračuje v obnově památníku architekta Adolfa Loose  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.