Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prezident vyznamenal také osobnosti z Libereckého kraje. Ocenění převzal Jan Šolc nebo Miloslav Nevrlý

Prezident Pavel na státní svátek dne vzniku Československa vyznamenal celkem šedesát dva osobností. Mezi nimi i několik libereckých. Vyznamenání tak obdržel například Jan Šolc, Miloslav Nevrlý nebo architekt Miroslav Masák.

Sobotní slavnostní předávání vyznamenání bylo pro Petra Pavla premiérou. Ocenění bylo uděleno dvaašedesáti lidem, nominovaných bylo přes 400.Za svoje celoživotní jméno bylo oceněno i několik veřejně známých osobností – herec Petr Kostka, politik Milan Uhde, politik Petr Pithart, bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, teolog Tomáš Halík, hudebník Vladimír Mišík, herci Viktor Preiss, Petr Kostka a Jiří Bartoška, operní pěvkyně Magadaléna Kožená nebo třeba významná česká zpěvačka Marta Kubišová.

Před slavnostním předání ocenění osobnostem měl prezident Petr Pavel zhruba dvacetiminutový projev. V něm zmínil významné události, kterým naše země od roku 1918 musela čelit. „Vědomí, že je Česko součástí nejsilnějšího obranného uskupení na světě, které budí respekt, je základem naší jistoty," řekl Petr Pavel ve svém projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Češi mají podle hlavy státu mnoho důvodů ke zdravému sebevědomí, ač mají možná i kvůli složité novodobé historii někdy tendence se podceňovat, nevěřit ve vlastní schopnosti a ztrácet naději v lepší budoucnost. 

Na závěr projevu uvedl, že by si ocenění zasloužily děti, které se nebojí bránit své spolužáky proti šikaně, rodiče samoživitelé, kteří zvládají péči o své děti bez podpory partnera, či ti, kdo se starají o své blízké s postižením, i ti, kteří pomáhají potřebným, které často ani neznají. „Jsou to všichni ti, kteří volí cestu dobra, spravedlnosti a poctivosti, i když pro ně ani zdaleka není tou nejpohodlnější," dodal Pavel.

Jan Šolc

Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy (za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva)

Jan Šolc (25. listopadu 1938) - Občanský aktivista, pedagog a bývalý politik. Liberecký patriot, z politických důvodů mohl v 60. letech vystudovat jen dálkově, tehdy také pod dojmem reformních změn vstoupil do KSČ. Po nástupu normalizace v dubnu 1969 ale stranickou legitimaci vrátil. Po listopadu 1989 se stal poslancem Federálního shromáždění za Občanské fórum, později za Občanské hnutí. Byl spoluzakladatelem Etického fóra ČR. V letech 1996 až 1999 pracoval v Kanceláři prezidenta republiky za Václava Havla jako ředitel odboru vnitřní politiky. Zároveň patřil do úzkého okruhu lidí, kteří prezidenta doprovázeli na různé události a byli mu k dispozici 24 hodin denně. Do února 2014 také externě vyučoval etiku a rétoriku na liberecké univerzitě. V roce 2017 se stal čestným občanem Liberce.

David Lukáš

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy)

David Lukáš (18. dubna 1958) - Vědecký pracovník, odborník na teorii, technologii a bioinženýrských aplikací nanovláken. Dlouhodobě se zabývá výzkumem nanovlákenných materiálů se zaměřením na objasňování základních fyzikálních principů a odhalování limitních možností ve výrobě i aplikaci nanovláken. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. V letech 1996 až 2002 byl rektorem Technické univerzity v Liberci (TUL), poté se stal emeritním rektorem. Je vedoucím laboratoře nanovlákenných materiálů na katedře chemie na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL. V roce 2018 mu byla udělena Pocta hejtmana Libereckého kraje.

Miroslav Masák

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury)

Miroslav Masák (23. května 1932) - Architekt a pedagog. Rodák z Úval u Prahy vystudoval architekturu a pozemní stavitelství na Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Pracoval ve Stavoprojektu Liberec, v roce 1968 spoluzaložil Sdružení inženýrů a architektů v Liberci (SIAL). Spolu s dalšími členy ateliéru je podepsán pod takovými stavbami, jako jsou dnes již neexistující obchodní dům Ještěd v Liberci, obchodní dům Máj v Praze nebo rekonstrukce Veletržního paláce v Praze. Koncem 60. let působil ve výboru Svazu českých architektů, v době normalizace spolupracoval s neoficiálními platformami, v listopadu 1989 se zapojil do koordinačního centra Občanského fóra a později byl i poradcem prezidenta Václava Havla. Koncipoval rozvoj Pražského hradu. Hojně publikuje, v roce 2006 mu například vyšla kniha vzpomínek s názvem Tak nějak to bylo. Za svoji práci získal ocenění České komory architektů za rok 2006 či Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury (2011).

Jaroslav Němeček

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění)

Jaroslav Němeček (20. února 1944) - Ilustrátor, je neodmyslitelně spjat s českým komiksovým fenoménem Čtyřlístek. Vystudoval obor propagační grafika na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze. Poté byl zaměstnán v nakladatelství Orbis. Příhody psí slečny Fifinky, vynalézavého kocoura Myšpulína, bojácného zajíce Pindi a siláckého prasátka Bobíka kreslí od roku 1969. Zlatá éra Čtyřlístku přišla v 80. letech, koncem dekády se tisklo až 220.000 exemplářů nedostatkového magazínu, dnes vychází zhruba v nákladu kolem 50.000 výtisků. Němeček, který dříve pracoval i pro časopis Mateřídouška, má na svém kontě i komiksy Čaroděj Huriáš a Rexík.

Miroslav Nevrlý

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury)

Miloslav Nevrlý (29. října 1933) - Zoolog a spisovatel. Rodák z Prahy vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a ještě před promocí začal pracovat v Severočeském muzeu v Liberci, kde působil až do odchodu do důchodu v roce 2000. Většinu času byl vedoucím přírodovědeckého oddělení. Nevrlý mimo jiné objevil a zkoumal unikátní netopýří zimoviště v Jizerských horách. Zapojil se také do skautu, znám je pod přezdívkou Náčelník. Kromě toho je uznávaným spisovatelem a autorem řady knih o přírodě. Jeho asi nejslavnější dílo je Kniha o Jizerských horách. Mezi další známé Nevrlého knihy patří Karpatské hry, Chvály Zadní země pojednávající o Českém Švýcarsku či Zašlá chuť morušek o Krkonoších. Podílel se i na vydání mnoha turistických publikací. V roce 2011 obdržel Poctu hejtmana Libereckého kraje, v letošním roce se stal čestným občanem Liberce.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Martin Půta

Štítky ocenění, vyznamenání, osobnost, 28. říjen, ceremoniál, prezident, Petr Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyznamenání od prezidenta? Proč ne. Ocenění z radnice? Být čestným občanem Liberce vedle Henleina a Gottwalda a nedejbože mít fotku vedle nich ve vitríně - to je ostuda. Holt ale zástupce pro kulturu a věci politické Langr má jiný názor :-D

Středa, 1. listopadu 2023, 11:12Odpovědět

Monika Švarcová

Co ten překlep v nadpisu, vypadá to, že jde o ženu!

Pondělí, 30. října 2023, 07:57Odpovědět

Prezident vyznamenal také osobnosti z Libereckého kraje. Ocenění převzal Jan Šolc nebo Miloslav Nevrlý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.