Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O výstavbu větrného parku v Brništi na Českolipsku má zájem devět investorů

O výstavbu větrného parku na okraji Brniště na Českolipsku má zájem devět investorů. Všichni zájemci teď dostali dotazník, ve kterém mají specifikovat konkrétní představu spolupráce s obcí. Záleží na tom, který z nich nabídne obci nejlepší podmínky. Své nabídky mají odevzdat do 7. listopadu. Otázce výstavby větrných elektráren se obec věnuje od jara.

„Impulzem byl zájem jednoho z předních hráčů o výstavbu šesti až osmi větrných elektráren v prostoru pod Brnišťským kopcem, směrem na Velenice. Rozhodli jsme se pro maximálně otevřený přístup, vyzvali jsme k vyjádření zájmu a předložení nabídek spolupráce celé spektrum investorů do větrné energie a nyní si mezi nimi vybereme nejvhodnějšího partnera pro dlouhodobou spolupráci. Předem jsme si zjistili názory místních a ti nejsou proti," doplnil starosta Brniště Michal Vinš (NEZ).

Obyvatelé Brniště souhlasí s výstavbou větrného parku. Na kraji obce může vyrůst až šest větrníků

V Brništi na Českolipsku může v budoucnu vyrůst větrný park s až šesti větrnými elektrárnami. Rozhodli o tom občané obce v anketě. Projich byla více než polovina a další třetině by výstavba nevadila.

Obec vyhlásila k záměru mezi obyvateli anketu, do níž se zapojila zhruba čtvrtina ze 420 domácností v obci. Více než polovina respondentů v anketě vyjádřila výstavbě podporu, skoro čtvrtině by to nevadilo a zhruba pět procent z nich by projekt podpořilo, pokud by z toho měli nějaký hmatatelný užitek. Zásadně proti bylo 17 procent hlasujících a spíše proti necelá dvě procenta. Podle starosty lidé nepřijdou zkrátka. „Polovina peněz, které investice přinese, půjde do obecního rozpočtu, druhá se pak rozdělí mezi občany Brniště, kteří mají v obci trvalé bydliště," dodal Vinš.

V Libereckém kraji je podle webu České společnosti pro větrnou energii 31 větrných elektráren v sedmi lokalitách v příhraničí ve Frýdlantském výběžku a okolí Hrádku nad Nisou. Zařízení s celkovým instalovaným výkonem přes 50 megawattů dodala loni do sítě více než 104 gigawatthodin elektrické energie.

(NE)OBYČEJNÍ: Už od narození byl předurčený k práci čtyřnohého policisty

Zachránil lidský život, když vystopoval v lese na Liberecku ztracenou ženu. A za to byl nyní ceněn v anketě Statečné psí srdce v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů. Sedmiletý Exel, pes plemene belgický ovčák malinois je...

Vedle Brniště by mohl v Libereckém kraji další větrný park vyrůst nedaleko Frýdlantu, i když zřejmě bude menší, než jaký společnost W.E.B. původně plánovala. V Dolní Řasnici, Horní Řasnici a Krásném Lese chtěla firma postavit devět větrných elektráren, ale obyvatelé Horní Řasnice odmítli výstavbu dvou z nich letos v lednu v referendu. V dalších dvou obcích lidé v referendech záměr podpořili.

O větrné elektrárně uvažují i v Křižanech a také Jenišovicích. Další větrníky možná přibudou také poblíž Hrádku nad Nisou, kde společnost JRD Group plánuje rozšíření větrného parku u Václavic. Zatím tam stojí 13 větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu 26 megawattů a jde tak o druhý největší větrný park v České republice. Starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!) už dříve řekl, že o případném rozšíření větrného parku bude rozhodovat městské zastupitelstvo a předcházet tomu bude anketa mezi obyvateli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Brniště

Štítky ČR, energie, správa, vítr, Brniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O výstavbu větrného parku v Brništi na Českolipsku má zájem devět investorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.