Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec na zimu přeruší svoz odpadu, v Lípě bude pokračovat

Blíží se zima a s ní i změny ve svozu bioodpadu. Zatímco v Liberci od prosince do konce března svoz hnědých popelnic neprobíhá, v České Lípě mohou obyvatelé tuto službu využít i nadále, město bude popelnice vyvážet alespoň jednou za měsíc.

V Liberci se bude bioodpad vyvážet naposledy 1. prosince. „Následně bude pravidelný svoz přerušen. Nový cyklus svozu započne znovu až příští rok od dubna. Nádoby se nebudou odvážet, proto je doporučujeme přes zimu uschovat,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Podle ní mohou lidé v případě potřeby bioodpad odvézt sami do sběrného dvora v Ampérově ulici nebo do sběrných míst v Londýnské ulici a v ulici Dr. Milady Horákové.

Policie kvůli pádu lanovky na Ještědu obvinila čtveřici lidí a právnickou osobu. Stíhá je za obecné ohrožení

Po dvou letech od pádu lanovky na Ještědu dokončila policie vyšetřování případu. Policisté zahájili trestní stíhání čtveřice fyzických a jedné právnické osoby. Všichni jsou obviněni ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti.

Podobně na tom byla až dosud i Česká Lípa, ta se ale rozhodla vyzkoušet novinku. Popelnice na bioodpad totiž bude vyvážet i přes zimu. „Normálně by byl tento svoz obnoven až první březnový pátek v příštím roce. Letos však v zimních měsících svoz bioodpadu nepřerušíme, pokračovat bude dál,“ potvrdila mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Velké kontejnery i malé popelnice město vyveze vždy jednou za měsíc - 15. prosince, 19. ledna a 16. února. „Velké kontejnery tedy nebudeme stahovat z ulic, občané je mohou používat dál, stejně jako malé hnědé popelnice, které mají doma,“ upřesnila.

„Pomalu učíme lidi, že i kuchyňský odpad do bioodpadu patří a ten vzniká 12 měsíců v roce. Je chyba, že my v listopadu každého roku přestaneme ty popelnice svážet, že sebereme velké kontejnery z ulic, a ten návyk, který se snažíme celé jaro, léto a podzim v lidech vypěstovat, přerušíme. Ono zimnímu svozu objektivně brání třeba když přimrzne ke stěně v těch nádobách, tak ho svézt nelze, ale pokud máme ambici vytvořit návyk a vytřídit co nejvíc biosložky, tak nemůžeme každý listopad popelnice sebrat a vrátit je v březnu," uvedl místostarosta Jakub Mencl (Živá Lípa).

Lidé si kupují opuštěné řopíky. Stát jich má stále k prodeji dost i na Liberecku

Další z opuštěných řopíků na Liberecku má nového majitele. Bunkr v katastru obce Svárov u Liberce koupil v aukci zájemce na necelých 80 tisíc korun. V tomto roce jde už o několikátý řopík, které touto cestou prodal uchazečům Úřad pro zastupování...

Podle pravidelných analýz tvoří rostlinný odpad v České Lípě 30 až 40 procent obsahu černých popelnic určených na směsný komunální odpad. Za jeho svoz a ukládání na skládce přitom město platí výrazně víc než za svoz a zpracování bioodpadu v kompostárně. Bioodpad mohou lidé v České Lípě třídit do malých nádob u rodinných domů, v posledních třech letech už ale tuto možnost mají i lidé na sídlištích, kde je 31 velkých kontejnerů, zdarma ho mohou lidé odložit také ve sběrném dvoře. Loni se tak podařilo podle mluvčí radnice vytřídit více než 820 tun bioodpadu.

Za svoz a třídění odpadu zaplatí letos českolipská radnice 60 milionů korun, v roce 2030 to ale může být podle Mencla i dvojnásobek. Zlepšení třídění bioodpadu je tak podle něj cestou, jak výrazně snížit objem směsného odpadu a tím i náklady na jeho ukládání. Navíc to podle místostarosty nevyžaduje žádné zásadní investice. Právě rostoucí náklady donutily po 14 letech Českou Lípu znovu zavést poplatek za odpad, od příštího roku budou obyvatelé platit 960 korun ročně.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky bioodpad, hnědé popelnice, svoz, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec na zimu přeruší svoz odpadu, v Lípě bude pokračovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.