Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O knize mapující zbrojní průmysl a tábory v našem regionu bude s veřejností besedovat autor Ivan Rous

Na území dnešního Libereckého kraje fungovalo za 2. světové války více než 300 táborů a desítky podniků a továren, v nichž vykonávaly otrockou práci tisíce lidí. I zdejším krajem šly neblaze proslulé pochody smrti do koncentračních táborů, i zde umíraly tisícovky nešťastníků.

Na téměř pětistovkách stránek popisuje příběhy táborů, továren i lidí liberecký autor Ivan Rous ve své nové knize Zbrojní průmysl a tábory I. Kniha vyšla po více než deseti letech intenzivní práce a detailně zkoumá události druhé světové války z pohledu zbrojního průmyslu v nacistických nucených pracovních táborech na území Libereckého kraje a Jablonecka.

Každý, koho téma zajímá a chce se dozvědět ještě o něco víc a setkat se s autorem, má jedinečnou možnost ve čtvrtek 2. listopadu. Beseda a setkání s autorem se uskuteční od 18 hodin v prostorách kavárny Pošta na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci.

Kniha je úplně novým pohledem na druhou světovou válku ve smyslu dění v říšské župě Sudety. Především úloha zbrojních inspektorátů se ukazuje jako zásadní pro veškeré dění v říšské župě Sudety, a to od instalace průmyslu navzdory přáním a očekáváním dřívějších majitelů továren přes zavírání a nové využití škol až po obrovské přesuny osob,“ popisuje Eva Hašek Dóšová, šéfredaktorka Kalendáře Liberecka, který je vydavatelem knihy a pokračuje: „V tomto pohledu se jeví politické figury, například Konrád Henlein, sice jako tváře a představitelé nacismu ale fakticky bez rozhodovací moci. Kniha je tak zcela novým pohledem na fungování říšské župy Sudety a ukazuje jako především prostor pro průmyslovou expanzi německé říše.

První část knihy se zaměřuje na organizaci zbrojní výroby a vliv Zbrojní inspekce, prodloužené ruky Speerova ministerstva, zejména na Zbrojní inspektorát 4b v Liberci, obrovský úřední aparát, který zasahoval do všech tehdejšího života. Centrálně rozhodoval jak o výrobě, tak o využití jednotlivých objektů. Spojoval se s nacistickým průmyslem, včetně otrocké práce a dvou důležitých nařízení: pohřbívání zajatců mimo hřbitovy od roku 1941 a Speerovy "Akce T" na přemístění dělníků v roce 1945, související s trasami pochodů smrti. Druhá část knihy mapuje zbrojní podniky, včetně Tanwalder Textilwerke, který vyráběl komory raket V2 a převodovky do tanků. Třetí část se věnuje zbrojním podnikům, které se přesunuly do regionu, i když původně nesouvisely se zbraněmi, například liebiegovy podniky v Liberci a Svárově. Čtvrtá a nejrozsáhlejší část se zabývá zbrojní výrobou a tábory nucené práce v mikroregionech a městech v celém regionu.

Kniha bude k dostání na besedě, kde si ji mohou nechat zájemci podepsat od autora.

Ohodnoť článek

Foto Kalendář Liberecka

Štítky kniha, 2. světová válka, tábory, průmysl, Ivan Rous, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O knize mapující zbrojní průmysl a tábory v našem regionu bude s veřejností besedovat autor Ivan Rous  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.