Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dopisy a pohlednice už nefrčí. V Liberci najdete už pouze 49 schránek

Čas od času se někde objeví dotaz, kde hledat poštovní schránku. Už je to ale spíše výjimečné. Posílání dopisů a pohlednic už nefrčí, a tak postupně mizí i typické oranžové boxy, které byly dříve doslova na každém rohu.

V posledních pěti letech se jejich počet jen v Liberci snížil téměř o polovinu. „Česká pošta redukuje počet poštovních schránek především z důvodu dlouhodobého poklesu zájmu o listovní zásilky. V době elektronické komunikace lidé rok od roku posílají méně dopisů a pohlednic, a tudíž nejsou využívané ani poštovní schránky,“ potvrzuje mluvčí České pošty Ivo Vysoudil a pokračuje: „Celkový počet poštovních schránek za celou Českou republiku k letošnímu říjnu činí 17 601. Pro srovnání, v říjnu 2018 to bylo 19 527 schránek. Konkrétně v Liberci, včetně místních částí, je 49 poštovních schránek. Před pěti lety to bylo 86.

HISTORIE POŠTOVNÍ SCHRÁNKY

Poštovní schránky se začaly v rakouské monarchii používat od roku 1817, kdy bylo nařízeno, aby se od 1. června stal součástí každého poštovního úřadu alespoň jeden exemplář. Od téhož dne totiž musel platit poštovné za vnitrozemské dopisy adresát, takže už nebylo třeba podání u přepážky. Uvnitř poštovních úřadů a stanic se tak rozmísťovaly dřevěné bedničky, kam bylo možné dopisy vhazovat. 
Brzy se přistoupilo i k jejich zavěšování na budovu poštovní stanice nebo úřadu. Větší rozšíření poštovních schránek nastalo po zavedení poštovních známek, u nás v roce 1850, kterými se korespondence vyplácela.  
Po roce 1850 se začaly výhradně zavěšovat venku a musely být tudíž vyrobeny z odolného kovu, opatřeného nátěrem či později smaltem. Od sedmdesátých let 19. století se prosadily schránky jednotného tvaru.


Oranžovou barvu získaly schránky v roce 1963. kdy státní barvy nahradila jednotná oranžová a logo spojů. Nejnověji se pro jejich výrobu začal používat laminát. 

Zdroj: Poštovní muzeum

Úplně ale nejspíš schránky nezmizí, což platí nejenom pro města, ale i ty nejmenší vesnice, protože jejich počet nařizuje vyhláška, jíž se Česká pošta musí řídit.

Vyhláška mimo jiné říká, že v každém sídelním celku, který má nejvýše 10 000 obyvatel, musí být takový počet schránek, aby na každých i započatých 1 000 obyvatel připadala nejméně jedna poštovní schránka. Tento požadavek nemusí být splněn, jestliže je v každém sídelním celku, který má více než 10 000 obyvatel, umístěn takový počet poštovních schránek, aby vzdálenost z kterékoliv části sídelního celku, s výjimkou okrajových částí s podstatně menší hustotou zástavby, nepřesahovala 1 kilometr nejbližší poštovní schránce,“ přibližuje část nařízení Vysoudil.

Pokud nebydlíte ve městě vysloveně poblíž nějaké pošty, bývá mnohdy hledání schránky doslova pátrací akcí. „Zrovna nedávno jsem asi po pěti letech potřebovala poslat dopis a vůbec jsem v okolí bydliště nemohla najít schránku, ani nikdo z okolí netušil, kde by mohla být. Přece jen většinou všechno řeším emailem. Nakonec jsem hledání vzdala a při cestě do města se stavila na přepážku,“ popsala svou zkušenost Liberečanka Barbora Nýdrlová.

Hledání poštovních schránek může usnadnit internet, kde existuje řada webovek s umístěním schránek anebo je lze vyčíst i v mapách. Nejjistější jsou ovšem webové stránky České pošty.

Seznam poštovních schránek je ke stažení na stránkách České pošty v záložce Zákaznické výstupy. Za jakékoliv jiné seznamy schránek nemá Česká pošta zodpovědnost,“ podotkl mluvčí.

Všechny poštovní schránky jsou pak vybírány každý pracovní den.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky doručování, poštovní schránky, Česká pošta, Liberec, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Mě se třeba nelíbí, že úplně zmizely i telefonní budky. Člověk se může dostat do nějaké situace, kdy mu třeba nefunguje mobil a není si odkud zavolat. Pošta posílá i pohlednice z mobilu, třeba se jednou budou z mobilu posílat i dopisy.

Sobota, 4. listopadu 2023, 08:51Odpovědět

Dopisy a pohlednice už nefrčí. V Liberci najdete už pouze 49 schránek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.