Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mistři řemesel napříč krajem spojili síly. Gastronomie se potkává se sklem

Šťavnatý hamburger, sladké pralinky, zlatavé pivo, voňavá levandule a křehké sklo. Na první pohled nesourodé věci, které ale spojilo něco společného – jejich regionalita, originalita a jedinečné řemeslné provedení. Mistři kuchyně, řemeslného pivovaru, pěstitelka levandulí a skláři se spojili, aby společně poukázali na místí šikovnost a dali lidem najevo, že rozhodně mají být v Libereckém kraji, na co hrdí.

S ojedinělým nápadem přišli majitelé jablonecké vyhlášené restaurace Q Burger bar. „Chtěli jsme spojit to, co máme rádi, co je lokální a ideálně tradiční. Oslovili jsme proto skláře ze sklárny Jiřího Pačinka z Kunratic u Cvikova a Sklárnu Jílek z Kamenického Šenova, s nimiž už nějaký čas spolupracujeme, aby nám vyrobili unikátní sklenice,“ popisuje spolumajitel restaurace Aleš Kuncl a pokračuje: „Ale také jsme potřebovali do těch sklenic něco dát a pět set metrů od nás je pivovar Volt, který byl v posledních dvou letech pivovarem roku a Martin Palouš je sládkem roku, a kde si necháváme vařit pivo. A tak to bylo vlastně jednoduché.“ Připojila se i Levandulovna z Raspenavy, z jejíchž květů míchají v baru limonády. Nápad tak dostal reálné obrysy.

Od teď, kdy přijdete na jídlo do Q Burger baru, natočí vám pivo Volt do originálního půllitrů od skláře Jiřího Pačinka anebo limonádu s vůní levandule ochutnáte z půvabné sklenice ze Sklárny Jílek, která barevně ladí s interiérem restaurace.

„Všichni mají za sebou nějaký příběh, vypiplali si všechno od samotného začátku, pochází ze zapomenutých míst kraje a přesně s takovými lidmi se chceme spojovat, protože si myslíme, že když takové propojení bude větší a větší, bude z toho kraj profitovat,“ míní Kuncl.

Smyslem je totiž dostávat více do povědomí označení Křišťálové Údolí, učit místní lidi, aby byli na zdejší řemesla, a především sklářství hrdí a turistům zase jejich krásu co nejvíce ukazovat a přilákat je, aby jezdili do našeho kraje zase o něco víc. „Všichni tady věříme, že za měsíc v Botswaně to na zasedání UNESCa dopadne a ruční výroba skla bude patřit mezi nehmotné kulturní dědictví,“ doufá Kunc.     

Všechny značky zapojené do gastro – sklářského projektu se budou vzájemně prezentovat, a tak třeba když přijdete na jídlo do jabloneckého podniku, dozvíte se nejenom o pivovaru či levandulovně, ale dostanete i tip na výlet v podobě návštěvy obou skláren.

Pro restauraci vaříme klasický ležák Q12, který je hořký, protože se k párování s burgery hodí. S Alešem se známe dlouho a vlastně jsem v pivovaru Volt i kvůli němu, protože když pivovar nově vznikl, přilákal mě sem, abych to zkusil a dal tomu šanci,“ vzpomíná sládek Martin Palouš, který od té doby v pivovaru zůstal a dnes Volt vaří pod jeho taktovkou šedesát druhů piva.

Volt v jablonecké restauraci nyní natočí do speciálního půllitru s výrazným písmenem Q, vyrobeného Jiřím Počinkem. „To sklo je úplně ideální, super se drží a moc se mi líbí,“ zhodnotil sládek.

Propojený je i pivovar s raspenavskou Levandulovou, neboť ve Voltu dělají Ale s levandulí, která pochází právě ze zdejších políček.  

Regionální spolupráci fandíme a líbí se nám to a umíme ve sklářství udělat ty věci na míru. Když přijdou zákazníci s rozumným návrhem, vždycky se domluvíme. Obecně regionální spolupráci fandíme a sami ji v Šenově rozvíjíme,“ doplnil Jan Polák ze Sklárny Jílek, kde vyrobili sklenici tak zvaného ananasového tvaru, která je vlajkovou lodí jejich výroby. Směs barev si vybrali zadavatelé.

„Design jsme si ladili sami, chtěli jsme mít místní unikum a šlo nám o to, aby ladil s interiérem. Vyzkoušíme to a nevylučujeme, že třeba do budoucnosti přidáme další typy sklenic anebo je proměníme třeba podle typů nápoj, které v nich budeme podávat,“ doplnila spolumajitelka Q Burger baru Alena Havlíková.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky skláři, gastronomie, řemesla, regionální produkty, Liberecký kraj, Křišťálové Údolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Pěkný no,ale jsem zvědav jak při dnešní mizerii jim to dlouho vydrží,obzvlášt v libereckém kraji!

Sobota, 4. listopadu 2023, 10:41Odpovědět

Mistři řemesel napříč krajem spojili síly. Gastronomie se potkává se sklem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.