Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Bezdomovci mohou v Liberci nově využívat zdravotní péči ve svém denním centru

Bezdomovci mohou od středy v Liberci bezplatně využívat základní zdravotní péči v denním centru pro lidi bez domova. Službu bude zatím jednou týdně zajišťovat Oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK) Liberec ve spolupráci s městem, informovala náměstkyně primátora Martina Teplá (ANO).

„Liberec inicioval poskytování této služby, protože vnímáme to, že osoby bez domova mají ztížený přístup k běžným lékařským službám a tato cílová skupina se poměrně často potýká se zdravotními obtížemi. Do nemocnice pak přichází s velmi fatálními zraněními, jejichž léčba je drahá, bolestivá a leckdy zbytečná, protože by jí šlo zabránit včasnou diagnostikou nebo ošetřením v zárodku," uvedla Teplá. Předpokládá, že v rámci základní zdravotní péče půjde převážně o ošetřování tržných ran, oděrek či nehojících se zánětů na kůži a za mrazů i omrzlin. „Především nám jde o včasné celkové vyhodnocení zdravotního stavu klientů a jejich edukaci," dodala.

Základní ošetřovatelskou péči budou moci bezdomovci využívat v denním centru ve Valdštejnské ulici zatím jednou týdně, a to každou středu od 16:00. „Jsme připraveni počet hodin i dnů rozšířit podle aktuálních potřeb," dodal ředitel úřadu Oblastního spolku Českého červeného kříže Ondřej Hradec. Alespoň jednou do roka zavítá do denního centra přes 300 lidí bez domova žijících v různých částech krajského města, denně jich přichází mezi 20 až 35.

Liberec se podle náměstkyně inspiroval Plzni, kde radnice ve spolupráci s červeným křížem, strážníky a organizacemi působícími v sociální oblasti poskytuje takovou službu už více než rok přímo v terénu. „Poskytovat základní ošetřovatelskou péči a základní zdravotní poradenství v terénu, kde se lidé bez domova zdržují, je i naším cílem. Zatím nám ale chybí sanitní vůz, ve kterém bychom přepravovali personál, potřebný materiál a případně i samotné pacienty. Budeme hledat možnosti jak ho získat, a službu tím zajistit," dodala Teplá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Naděje Liberec

Štítky ČR, sociální, správa, zdraví, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdomovci mohou v Liberci nově využívat zdravotní péči ve svém denním centru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.