Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Klientům VZP chodí podvodné SMS lákající na výplatu přeplatku

Klienti VZP by měli být ve střehu. Na několik tisíc mobilních čísel přišly podvodné SMS, které lákají na zaslání přeplatků nebo pojistné výplaty. Pojišťovna ale upozorňuje, že jde o podvod a že žádné takové zprávy nerozesílá.

Scénář i podoba podvodných SMS zpráv, které dostávají klienti VZP ČR se opakuje. Rozeslaná informace předstírá, že odesílatelem je právě VZP ČR, adresáta vyzývá k vyplnění údajů na falešné webové stránce či přihlášení například do aplikace Moje VZP. Příslibem je v těchto případech zaslání přeplatků či „pojistné výplaty“.

„Zaznamenali jsme obdobné texty rozeslané z různých telefonních čísel, riziko klientům hrozí po vyplnění údajů na fiktivním odkazu, proto je důrazně varujeme před tím, aby na takové zprávy reagovali či se řídili pokyny v nich uvedenými,“ říká bezpečnostní ředitel VZP ČR Jan Svoboda. Podle jeho odhadu mohou být takto rozeslány tisíce SMS zpráv. Jejich obsahem je například příslib výplaty přeplatků na zdravotním pojištění, v textu formulováno jako „čeká Vás pojistná výplata“.

Uvedená webová adresa https://vzp-portal.online/ je falešná! VZP ČR proto znovu varuje, aby lidé neotvírali žádné odkazy, které vedou mimo oficiální stránky VZP ČR dostupné na internetové adrese https://www.vzp.cz.

Pokud si klient nebude jist, zda mu přišla informace od VZP ČR, nebo falešná zpráva od podvodníků, může si pravost ověřit na infolince VZP: +420 952 222 222. Jasným vodítkem pro klienty může být také to, že v případě zpráv rozesílaných skutečně z VZP, je ve jménu odesílatele uvedeno: „VZP CR“ nebo „EKK“.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky VZP, podvod, SMS, zpráva, policie, ČR, klient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klientům VZP chodí podvodné SMS lákající na výplatu přeplatku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.