Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na stavbu náplavky u svého sídla dostal Liberecký kraj šest nabídek

Na stavbu náplavky u svého sídla dostal Liberecký kraj šest nabídek, teď je bude posuzovat. Náklady stavby odhadli projektanti na bezmála 160 milionů korun, což byla také maximální přípustná cena, kterou téměř všichni uchazeči dodrželi. Stavba je součástí miliardového projektu kultivace dolního centra Liberce, která začala v roce 2014, kdy kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) koupil budovy a pozemky v sousedství svého sídla.

Vybudování náplavky u Lužické Nisy a kultivace okolí sídla kraje navazuje na první etapu, jejíž součástí je parkovací dům pro 244 aut, sloužit by měl už počátkem příštího roku. „Stavba náplavky by měla trvat 330 dnů, to je maximum, to znamená 11 měsíců. Hodnotícím kritériem je cena," doplnil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Zásadní proměnu by měly podstoupit plochy kolem krajského úřadu, které dnes slouží jako parkoviště. „Bude tam park, součástí bude občerstvení, veřejné toalety, bude tam přemostění Lužické Nisy i nový vstup do krajského úřadu," dodal.

Přibude také dětské hřiště nebo vodní prvek. „Jediná stavba, která 'vylézá ze země', je stánek občerstvení. Je to dřevostavba s veřejnou toaletou opláštěná vlnitým plechem. To hlavní je ale sestup k Nise, to bylo v přípravě nejnáročnější. Umožní návštěvníkovi sejít k řece a namočit si nohy ve vodě. Bude tam růst strom, aby tam bylo i příjemné klima," řekl již dříve k projektu jeho spoluautor David Pavlišta ze studia re: architekti. Na stavbu Libereckého kraje by pak mělo navázat naváže svou částí také město Liberec, úpravami na levé straně z pohledu toku.

Liberecký kraj začal s rekultivací této části města v roce 2014, kdy od VÚTS koupil za 125 milionů korun areál s pozemky a budovami o rozloze více než 11 tisíc metrů čtverečních kolem svého sídla. Další půl miliardy korun už kraj investoval do přestavby bývalé administrativní budovy na Evropský dům a rekonstrukce někdejších dílen, kde je dnes kromě jiného podnikatelský inkubátor nebo archiv. Parkovací dům a náplavka budou stát kraj dalších bezmála 400 milionů korun, část nákladů pokryjí evropské dotace.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, voda, správa, Liberecký, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

A co bude stát pronájem těch lehátek u Nisy? :-D Strčte si ten betonovej buzerplac někam.

Pátek, 10. listopadu 2023, 10:07Odpovědět

Na stavbu náplavky u svého sídla dostal Liberecký kraj šest nabídek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.