Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Varovné srovnání fyzických schopností dětí po sto letech. Úroveň jde dolů, zjistili liberečtí výzkumníci

Jak jsou na tom dnešní děti ve srovnání s těmi před sto lety? Díky výzkumu libereckých vědců už to víme. A srovnání to úplně optimistické není, i když na první pohled je fyzická úroveň dětí dnes a v roce 1923 na podobné úrovni. Jenže při bližším zkoumání vyhlídky zase tak dobré nejsou a úroveň dětí má sestupnou tendenci.

Výzkumníci liberecké technické univerzity vyšli z unikátního šetření otce a syna Roubalových z roku 1923 a přesně po sto letech je zopakovali. A to dokonce na stejných školách. Jen ubrali několik testů.

Nakonec jich bylo pět. „Původní metodika obsahovala 14 testů, my jsme je zúžili na pět. V původním bylo například pět disciplín na hody, ty jsme zredukovali. Vybrali jsme testy, které nám unikátně ukázali schopnosti dětí,“ vysvětlil Lukáš Rubín, akademický pracovník katedry tělesné výchovy a zároveň spolugarant odborné studie.

Zapojilo se 4,5 tisíce studentů

Zhruba čtyři a půl tisíce studentů víceletých gymnázií z Česka a Slovenska tak absolvovalo testy ve skoku dalekém z místa, shybech s podhmatem, rychlostním během, vytrvalostním během a hodu míčkem. Výzkumníci také děti zvážili a změřili jejich výšku.

A již tyto výsledky přináší zajímavá zjištění. Děti jsou totiž po sto letech v průměru o deset centimetrů vyšší, což jim v testovaných disciplínách přinášelo výhody. Jenže mají také vyšší váhu, a to ve vyšším poměru, která by odpovídala nárustů výšky.  Hmotnost se totiž zvýšila o 23 procent. 

Navíc u výšky je tu i další zajímavost. Díky dalším výzkumům víme, že růst se zastavil už v roce 2001. Váha ale roste. „Zatímco tělesná výška stagnuje, nárůst hmotnosti je trvalý, pravděpodobně by pokračoval i u dospělé populace,“ dodal Rubín.

Srovnání dětí v roce 1923 a dnes

Úterý, 21. listopadu 2023, 14:06

Srovnání dětí v roce 1923 a dnes
Srovnání dětí v roce 1923 a dnes

Srovnání výsledků jednotlivých testů pak na první pohled přináší zjištění, že dnešní děti na tom zase tak špatně nejsou. Při bližším zkoumání už ale dnešní stav tak dobrý není. „Jsou testy, kde byl propad výsledků očekávatelný jako například u shybů. Nicméně pokles zde není tak dramatický, a naopak, u některých testů jako skok do dálky či rychlostní běh, vycházejí současné výsledky příznivěji, než by se dalo očekávat,“ potvrzuje Rubín.

Jenže podle libereckých výzkumníků přináší u testů dnešním dětem výhodu právě to, že jsou vyšší. A při prozkoumání jednotlivých výsledků přichází zjištění až alarmující. „Mezi dnešními dětmi se stále rozšiřují nůžky jejich výkonosti. Někteří dosahují extrémně nízkých hodnot a to je alarmující. Výsledky pak vylepšují trénovaní jedinci,“ říká Aleš Suchomel, vedoucí katedry tělesné výchovy a garant odborné studie. V průměru tak děti vychází lépe, i když dnes je velké procento těch, které nedají například ani jeden shyb. „To v roce 1923 prakticky nebylo,“ doplňuje Rubín. Navíc v roce 1923 vlastně neexistoval systém tělesné výchovy a dnešní děti zachraňují jedinci, kteří se věnují sportu na vyšší úrovni a vylepšují tak průměr.

Výkonost klesá

A máme tu i další problém. Výkonost dnešních dětí je na sestupné trajektorii. Podle libereckých výzkumníků, kteří si pomohli i srovnáním dalších podobných projektů, na tom byly české děti nejlépe na začátku devadesátých let. Od té doby začal pád. „Situace není dobrá a musíme s tím něco udělat,“ dodává Suchomel s tím, že výzkumu se navíc z nejrůznějších důvodů neúčastnilo 13 procent dětí, které podle něj byly ve vyšší míře ty například s nadváhou.

Liberecká univerzita už se s propadem výkonosti dětí snaží něco dělat, když akreditovala studijní programy Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání a Sport se zaměřením na zdravý životní styl. V obou těchto programech jsou studenti kromě jiného vedeni k tomu, jak motivovat sve budoucí klienty k pravidelnému pohybu a rozvoji tělesné zdatnosti.

Testy výzkumný tým prováděl na 15 českých a pěti slovenských školách od Plzně, přes Prahu a Liberec až po Pardubice a na Slovensku třeba v Košicích. „Je to důležité, protože otec a syn Roubalové prováděli v roce 1923 svá měření v obdobné rozsahu testovaných osob po celém tehdejším Československu,“ dodal Suchomel. Testu se nakonec zúčastnilo 2599 chlapů a 2142 dívek ve věku 11-19 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky srovnání, roubalovi, tělesná výchova, liberec, tul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Varovné srovnání fyzických schopností dětí po sto letech. Úroveň jde dolů, zjistili liberečtí výzkumníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.