Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Ve Vrchlabí odpískali silvestrovský ohňostroj, bude tu laserová show

Ohňostroj během silvestrovských oslav ve Vrchlabí nebude. Nahradí ho k životnímu prostředí šetrnější laser show. Vrchlabí se tak řadí k mnoha městům, které k tomu kroku přistoupily.

Město Vrchlabí se, na návrh Výboru pro životní prostředí, rozhodlo požádat své obyvatele i návštěvníky, aby se i v závěru roku 2023 obešli bez zábavní pyrotechniky a silvestrovského „ohňostroje nadivoko“. „O oslavy konce roku nepřijdeme,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Vrchlabí Jan Sobotka. „Připravili jsme spolu s partnery mnohem šetrnější laserovou show a několikahodinovou silvestrovskou party na Náměstí TGM. Bude to super,“ dodává předseda Výboru pro životní prostředí Tomáš Vrbata.

Krkonošské Vrchlabí se tak přidává k městům v Česku i jinde v Evropě, která ustupují od využívání pyrotechniky k oslavám přelomu roku i jiných významných událostí. „Ohňostroje a zábavní pyrotechnika znamenají významné znečištění toxickými látkami, hluk, rušící lidi, domácí zvířata a okolní přírodu, ale také nebezpečí zbytečných zranění. V neposlední řadě jsou zdrojem ohromného množství úplně zbytečného a nerecyklovatelného odpadu. A my chceme množství odpadu snižovat, co nejblíž k nule,“ vypočítává zastupitel Tomáš Vrbata důvody, proč je dobré se pyrotechnice vyhnout. Akci vrchlabští pojmenovali #VrchlabiNepraska.

Jak udává expertní stanovisko Akademie věd ČR z června 2023, zábavní pyrotechniku prakticky nelze provozovat bez významného rizika pro lidské zdraví i životní prostředí. Kromě toho veškerý odpad, který při ohňostrojích i doma odpalované zábavní pyrotechnice vznikne, končí v případě Vrchlabí na skládce komunálního odpadu, protože recyklovat ho není možné.

Výbor pro životní prostředí vrchlabského zastupitelstva proto na jaře letošního roku přišel v rámci programu #VrchlabiBezOdpadu s iniciativou s pyrotechnikou ve městě už od letoška skoncovat. „Oslovili jsme všechny ubytovatele ve městě, aby své hosty informovali o tom, že u nás o petardy a ohňostroje nestojíme a na Silvestra nabídneme šetrnější alternativu. Požádali jsme všechny dosavadní prodejce zábavní pyrotechniky, zda by mohli s jejím prodejem přestat. A hlavně jsme připravili, spolu s partnery, skvělou silvestrovskou party na Náměstí TGM, včetně diskotéky a super laserové show, na kterou všechny srdečně zveme,“ říká předseda výboru Tomáš Vrbata.

Proti pyrotechnice se také v krátkých videovzkazech vyslovily některé osobnosti – veterinářka Pavla Zázvorková, chirurg Radek Kebrle, biatlonista Michal Krčmář, ředitel Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR Martin Pivokonský, ředitel vrchlabské nemocnice Michal Mrázek, náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar a starosta Vrchlabí, senátor Jan Sobotka.

Silvestrovský ohňostroj ano nebo ne?

Celkem hlasovalo1123 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Horák

Štítky laser show, ohňostroj, Silvestr, Vrchlabí, Sobotka, starosta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Ve Vrchlabí odpískali silvestrovský ohňostroj, bude tu laserová show  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.