Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberecký kraj počítá příští rok s rekordními příjmy 5,322 milardy korun, výdaje budou vyšší

Liberecký kraj počítá v příštím roce s rekordními příjmy přes 5,322 miliardy korun, výdaje budou ještě o 813 milionů korun vyšší. Schodek pokryje kraj penězi, které získal letos navíc na daních a úrocích a také zapojí nevyužité rezervy, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti), který návrh předkládal. Rozpočet schválilo krajské zastupitelstvo, je zhruba o pětinu vyšší než ten letošní, k dispozici bude mít kraj největší objem peněz ve své historii.

Stejně jako loni při přípravě rozpočtu pro letošní rok, i v tom na rok 2024 už kraj využil peníze ze zvýšeného výběru daní. Do zdrojů letošního rozpočtu tak kraj loni zapojil 405 milionů z loňských daní, do rozpočtu na příští rok ještě o 15 milionů víc z těch letošních, konkrétně 420 milionů korun. Zdroje rozpočtu ale posílilo také 130 milionů korun z úroků, které kraj získal ze svých účtů, stejnou částku představuje nevyužitá rezerva, kterou měl letos vyčleněnou na energie. Peníze nebyly potřeba, a tak je může kraj podle Miklíka příští rok využít.

Daňové příjmy kraje v posledních letech výrazně rostou. V roce 2018 získal kraj z daní 2,960 miliardy korun, loni to bylo 3,585 miliardy, letos už více než 4,558 miliardy korun, což je téměř o miliardu víc. Pro příští rok počítá s daňovými příjmy téměř 4,83 miliardy korun.

Do investic půjde 2,464 miliardy korun, což je podle Miklíka zhruba 40 procent rozpočtu. V investicích na příští rok jsou všechny priority kraje, jako je výstavba Centra urgentní medicíny při Krajské nemocnici Liberec, učebny pro liberecké technické lyceum za 300 milionů korun, nový pavilon na Gymnáziu F. X. Šaldy v Liberci za 120 milionů, ale i 50 milionů pro Liberec na rekonstrukci bazénu. V rozpočtu je také více než miliarda korun na opravy a rekonstrukce krajských silnic, podobně jako letos.

Na letošní rok schválilo zastupitelstvo původně rozpočet s příjmy bezmála 4,388 miliardy korun, výdaje měly být o 545 milionů korun vyšší. Schodek kryl kraj penězi, které získal loni navíc na daních, a také úroky. Aktuálně už ale podle údajů z webu kraje překročily příjmy 15,6 miliardy korun, zatímco výdaje jsou zhruba o dvě miliardy nižší. Hlavním důvodem nárůstu jsou nejen vyšší daňové příjmy, ale především peníze od státu pro školství a sociální služby, které krajským rozpočtem jen "protékají", a také dotace z evropských a státních fondů, které se kraji daří získávat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Liberecký kraj, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj počítá příští rok s rekordními příjmy 5,322 milardy korun, výdaje budou vyšší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.