Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lanovka na Ještěd má šanci dostat se mezi památky, zpracovává se řádný návrh

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci, která je po tragické nehodě mimo provoz přes dva roky, má šanci dostat se mezi kulturní památky. Podnět ministerstvo kultury vyhodnotilo jako důvodný. Prohlášení lanovky památkou navrhl podle mluvčí ministerstva jeden občan.

A požádalo NPÚ (Národní památkový ústav) Liberec o vypracování řádného návrhu na prohlášení předmětné věci za kulturní památku," uvedla mluvčí ministerstva Ivana Awwadová.

V současné době podle ní čekají na vyjádření účastníků řízení. „Do vydání pravomocného rozhodnutí se ministerstvo kultury nebude vyjadřovat k průběhu ani výsledkům správního řízení. Délku ani výsledek správního řízení nelze v tuto chvíli předjímat," dodala Awwadová.

Dvoukabinovou visutou lanovku na Ještěd vybudovala v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Ročně přepravila lanovka dvěma svými kabinami kolem čtvrt milionu cestujících. Mimo provoz je od konce října 2021, kdy se přetrhlo tažné lano a jedna ze dvou kabin spadla. Při nehodě zemřel průvodčí, v kabině pro 35 lidí byl sám. Policie v souvislosti s touto nehodou obvinila čtyři lidi a jednu firmu z obecného ohrožení z nedbalosti. Lanovka patří Českým drahám, které proti obvinění podaly stížnost.

České dráhy nechtějí lanovku dál provozovat a jednají s Libercem o podmínkách prodeje. Cena by měla vzejít z revizního posudku, na jehož vypracování se dopravce s městem dohodl. Náklady na obnovení provozu lanovky se odhadují na více než čtvrt miliardy korun.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Severočeské muzeum Liberec

Štítky ČR, památky, rekreace, správa, lanovky, Ještěd, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Ještěd má šanci dostat se mezi památky, zpracovává se řádný návrh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.