Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Část opozice v Liberci má stavbu kiosku v zoo za předraženou, ředitel to odmítá

Za předraženou považuje liberecké opoziční uskupení LOL chystanou výstavbu kiosku v Dětském koutku v Liberci za zhruba osm milionů korun. Uskupení to uvedlo v tiskové zprávě. Ředitel zoo David Nejedlo, pod kterou areál dětského koutku patří, jejich výtky odmítl. Podle něj mají navržené stavební úpravy kiosku sloužit nejen k úspornému provozu, ale také pro vzdělávání děti, které do oblíbeného areálu v Lidových sadech chodí. Dětský koutek se nachází na opačné straně ulice, než je vstup do zoo.

Nejstarší zoo v republice spadá od minulého roku pod Liberecký kraj a Liberec mu ročně přispívá 25 miliony korun na investice. Na co peníze konkrétně půjdou, musí schválit zastupitelé města. Mezi schválenými je i osmimilionový výdaj na kiosek v dětském koutku, proti čemuž byl jen LOL (Liberec otevřený lidem). Budova by měla mít zelenou střechu, nízkoenergetický standard i takzvanou aquaponií, což je chov ryb a pěstování zeleniny bez půdy.

„Není nic ekologického na tom utratit za kiosek osm milionů Kč. Zelená střecha na stavbě uprostřed lesa je naprostý nesmysl. V lese přeci není problém se zasakováním srážkové vody. Dělat drahé zateplení v kiosku, který bude otevřený zpravidla jen v létě, to jen stavbu zbytečně prodražuje. Dneska se zapomíná na to, že nejvíce ekologické je někdy vůbec nestavět. Popřípadě stavět skromně, úsporně, ušetřit peníze a stavební materiály na důležitější věci," uvedla v tiskové zprávě zastupitelka LOL Anna Kšírová.

Podle Nejedla je jejich cílem postavit nízkoenergetickou budovu, která využívá přírodě blízké technologie. „Jež bude ukazovat svým klientům možné přístupy nejen k budování staveb, ale také k jejich provozu a získávání surovin a zdrojů, pro poskytování služeb. V tomto případě k poskytování stravovacích služeb," uvedl ředitel zoo.

Zelená střecha kiosku by podle něj neměla jen zadržovat srážkové vody, ale napomáhat i zajišťovat vhodné mikroklima uvnitř budovy a jejího okolí. „V žádném případě se ani areál Dětského koutku nenachází uprostřed lesa. V neposlední řadě má zelená střecha i estetický a v případě dětského koutku demonstrační význam. Tepelné čerpadlo pro temperování, hospodaření s dešťovou vodou a ukázka pěstování rostlin a chov ryb v systému akvaponie či hydroponie, je další z demonstrací, jež projekt přináší. V areálu, kam rodiče přivádějí nejmladší z klientů organizace Zoo Liberec, je důležitá i úloha vzdělávací," dodal Nejedlo. U nového kiosku se navíc podle něj do budoucna počítá s celoročním provozem, který nebude sloužit jen pro návštěvníky koutku, ale i zoo. Zatím obvyklá provozní doba dětského koutku je od začátku dubna do konce října, záleží i na počasí.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zero Architecture

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, zoo, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část opozice v Liberci má stavbu kiosku v zoo za předraženou, ředitel to odmítá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.