Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Co vznikne na místě machnínského sanatoria? Zájemce chce postavit Alzheimer centrum

Až sto padesát lůžek pro klienty s Alzheimerovou chorobou může vyrůst v zařízení, které chystá podle informací Drbny investor postavit na místě bývalého očního sanatoria v Machníně. Zájemci o nevyužívaný areál jsou ale celkem čtyři a jasno o jeho využití bude až v lednu, kdy liberecká radnice z nabídek bude vybírat.

Podobné zařízení pro seniory či nemocné lidi se ale nabízí. Jde o areál na kraji města, v klidné části, obklopený krásnou přírodou. A jelikož podle radnice hlavní objekt, Kleinertova vila, zachránit nepůjde, stavět se bude od začátku.

Drbně se podařilo zjistit, že jedním ze zájemců je společnost Domov Nepomuk s.r.o. Ta právě v Nepomuku nedaleko Plzně před pár dny otevřela podobné zařízení o kapacitě 220 lůžek. Redakce se obrátila na společnost se žádostí o vyjádření, dosud jej ale neobdržela.

Podle náměstka primátora pro územní plánování a majetkoprávní záležitost Adama Lenerta (ANO) ale na radnici nabídka na výstavbu Alzheimer centra skutečně leží. „Mohu potvrdit, že jedna z nabídek je i zmíněné Alzheimer centrum,“ uvedl.

Rozhodnuto ale ještě není. „Statutární město Liberec vyhodnocuje podané nabídky k odprodeji předmětných pozemků. Rozhodnuto však ještě není. Město se v lednu na základě nabídek rozhodne, jak s areálem naloží. Jinak, co je možné v areálu realizovat, jasně definuje územní plán,“ dodal náměstek.

Historie areálu

Machnínský zámeček si jako rodinné sídlo zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země. Město vlastnilo areál do roku 1999, kdy prodalo budovu zámečku společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních a nechalo si jen okolní pozemky, zhruba tři hektary. Plán několika libereckých lékařů, kteří se zavázali k vybudování moderního sanatoria, ale zkrachoval. Zpátky získal Liberec všechny budovy do svého vlastnictví v roce 2019 za 2,8 milionu korun.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Domov Nepomuk s.r.o.

Štítky machnín, zámeček, sanatorium, domov nepomuk, kleinertova vila, radnice, liberec

Co vznikne na místě machnínského sanatoria? Zájemce chce postavit Alzheimer centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.