Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Se svým psím parťákem zachránil život muži. Stal se psovodem roku

Titul Psovod roku 2023 získal v Libereckém kraji policista Filip Dvořák. Vybojoval jej za mimořádné výkony ve službě, kde společně se svým psím parťákem Emanem, mimo jiné zachránili život zraněnému muži.

Policista z českolipského oddělení se spolu se psem vyznamenali v polovině července letošního roku, když se vydali v rámci pátrací akce na pomoc ztracenému muži. Ten zanechal doma dopis na rozloučenou a odešel.

Filip Dvořák s Emanem pátrali v náročných podmínkách v blízkosti mokřadu, kde byl nebezpečný i těžko přístupný terén. Navíc se tam pohybovali v noci, což celou pátrací akci ještě víc ztěžovalo. Zhruba po 1,5 km dlouhé cestě a dvou hodinách usilovného pátrání, začal pes cítit v blízkosti přítomnost člověka a zanedlouho štěkotem ztraceného muže označil. Ten ležel na zemi obličejem k zemi, těžce dýchal a chroptěl. Psovod muže uvedl do stabilizované polohy a uvolnil mu dýchací cesty. Společně s přivolanou hlídkou jej pak společně náročným terénem dostali až k vozu záchranářů.

Od vzniku Krajského ředitelství policie Libereckého kraje probíhá soutěž Psovod roku každoročně.  Vítěz se svým služebním psem je posuzován nejen v rámci plnění služebních povinností a na základě dosahovaných výsledků, ale také za výjimečný čin, jakým je například zadržení nebezpečného pachatele, záchrana života a podobně,“ dodala mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Klára Jeníčková. Letos šlo už o čtrnáctý ročník.

V rámci vyhlášení soutěže, které se odehrálo na oddělení Policie ČR v Černousích na Frýdlantsku byl oceněno za svou práci ještě jeden policista, Michael Linke. Převzal služební medaili 3. stupně za věrnost a dlouhodobé iniciativní dosahování velmi dobrých pracovních výsledků.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky ocenění, Psovod roku, Policie ČR, Českolipsko

Se svým psím parťákem zachránil život muži. Stal se psovodem roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.