Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vydatné sněžení: Nehody i zapadlý sypač. Sníh nevydrží, na Štědrý den hrozí povodně

, aktualizováno 23. prosince 2023, 17:30

V Libereckém kraji od pátku napadlo až půl metru sněhu, sněžit má navíc dál. Na sněhu došlo k mnoha nehodám, ve Velenicích zapadl sypač. Nový sníh ale dlouho nevydrží, už na Štědrý den přijde obleva. Navíc bude pršet a meteorologové varují, že hrozí povodně, některé toky podle nich vystoupí na druhý i třetí povodňový stupeň.

Silné sněžení v sobotu potrápilo především řidiče. Policie šetřila řadu nehod, které se naštěstí většinou obešly bez zranění. Bouralo se po celém kraji – hned několik nehod se stalo v Jablonci, ale bouralo se i Holenicích nebo Železném Brodě. Po poledni bouralo i auto v Jizerské ulici ve směru do Jizerských hor.

Ve Velenicích havaroval sypač. FOTO: Silnice LK

Jedno z aut bouralo u Frýdlantu, řidič dostal smyk a vozidlo se přetočilo přes střechu a spadlo do příkopu. Ani při této nehodě se nikomu nic nestalo, i když při účastnících stálo velké štěstí. Ve Velenicích havaroval i sypač. „Řidič Tatry uhýbal protijedoucímu vozidlu v protisměru, řidič je v pořádku,“ uvedl správce krajských silnic Silnice LK na facebooku.

Kvůli sněžení zůstává až do nedělní šesté hodiny ranní pro kamiony uzavřena silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem. Od 16 hodin se pro kamiony uzavřela i silnice přes Oldřichovské sedlo.

Jinak jsou hlavní tahy se zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, ostatní silnice jsou sjízdné s opatrností.

Popadané stromy také připravily lidi o elektřinu. Ještě odpoledne to bylo v Libereckém kraji, především na Českolipsku, zhruba 1600 odběratelů.

Zimní počasí ale už dlouho nevydrží. Ještě během Štědrého dne se začne oteplovat a sněžení přejde v déšť. To přinese rychlé tání a podle meteorologů i nebezpečí povodní. Ti na některých tocích předpovídají druhý stupeň povodňové aktivity. „Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny,“ uvedli meteorologové. Povodňová pohotovost zatím platí až do odvolání.

Teploty se budou během Štědrého dne stále zvyšovat, večer může být až osm stupňů. Teplé počasí pak vydrží i v dalších dnech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Frýdlant

Štítky sníh, sněžení, počasí, nehody, doprava, liberecký kraj, povodně

Vydatné sněžení: Nehody i zapadlý sypač. Sníh nevydrží, na Štědrý den hrozí povodně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.