Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Deště zvedly řeky v Libereckém kraji, na Řasnici ve Frýdlantu je druhý stupeň

Intenzivní deště a tání zvedly hladiny řek i v Libereckém kraji. Druhý povodňový stupeň platí na Řasnici ve Frýdlantu. První stupeň je na Jizeře v Železném Brodě, Lužické Nise v Liberci, Ploučnici ve Stružnici a Smědé ve Višňové. Podle prognóz meteorologů budou hladiny ještě stoupat, žádný z toků by ale neměl dosáhnout stavu ohrožení. Intenzivně pršelo hlavně v Jizerských horách a Krkonoších, na Dvoračkách spadlo přes 70 litrů na metr čtvereční za 24 hodin.

Silničáři v Libereckém kraji díky příznivějšímu počasí otevřeli dnes ráno pro kamiony nad 3,5 tuny silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov na Jablonecku a dál do Polska, informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Kvůli sněžení silnici zavřeli v noci na čtvrtek. Aktuálně je silnice holá se zbytky rozbředlého sněhu.

Uzavřená zatím zůstává na Liberecku pro auta nad šest tun silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Pro osobní auta a autobusy je průjezdná. Podle předběžných informací by ji mohli otevřít v pondělí v 08:00. Oldřichovské sedlo je v první zóně CHKO Jizerské hory, silničáři tam tak mohou sypat jen drtí nebo pískem, sůl používat nemohou. Řidiči kamionů zatím musí k cestě na Raspenavu a Hejnice využít silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Pernou předvánoční noc měli v Libereckém kraji profesionální a dobrovolní hasiči, od sobotních 19:00 do dnešních 07:00 řešili 150 událostí. „Nejčastěji poskytovali technickou pomoc – více než 120krát odstraňovali zejména z komunikací popadané stromy či větve. Zasahovali také u sedmi dopravních nehod," řekla mluvčí hasičů Jaroslava Benešová. Za celou sobotu zasahovali hasiči v kraji u 215 událostí, z toho ve 182 případech šlo o technickou pomoc, většinou právě o popadané stromy, pomáhali také u 24 dopravních nehod.

V Libereckém kraji se po celý den objevovaly dešťové přeháňky, sněžilo jen v nejvyšších partiích Krkonoš. Teploty během dne vystoupaly až k pěti stupňům, Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, místy mohou být zbytky rozbředlého sněhu. Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd, kde je ujetá vrstva sněhu, která povoluje, silničáři tam doporučují zvýšenou opatrnost. V Libereckém kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy. Na 18 úsecích, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších, je povinná zimní výbava.

Deštivé počasí vydrží podle meteorologů i přes noc, i v horách budou teploty nad nulou. Rychlost větru může na horách v nárazech překročit 70 kilometrů v hodině.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, počasí, voda, silnice, hasiči, sjízdnost, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deště zvedly řeky v Libereckém kraji, na Řasnici ve Frýdlantu je druhý stupeň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.