Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Život v Libereckém kraji opět zdraží, víc dají lidé za teplo, vodu i dopravu

Život v Libereckém kraji příští rok opět zdraží, domácnosti budou muset vydat až stokoruny měsíčně navíc. Dražší bude teplo, voda i doprava, v souvislosti s vládním konsolidačním balíčkem stoupne daň z nemovitosti. V krajském městě zdraží také parkování, nezmění se ale například paušální poplatek za svoz a likvidaci odpadu, ten zůstane na letošní úrovni 840 korun.

V Liberci zdraží od Nového roku parkování na dvojnásobek, za hodinu zaplatí řidiči podle lokality až 80 korun. Ceny parkovného se radnice rozhodla zvýšit po třech letech. „Problém je v tom, že míst k parkování je v Liberci velký nedostatek. A jak jinak to regulovat než cenou? Je to motivované tím přesvědčit lidi, aby více používali městskou hromadnou dopravu a neparkovali například na celý den svá soukromá auta ve městě," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (ANO).

Jenže dražší bude od Nového roku v Liberci i MHD. O 40 procent zdraží papírová jízdenka, místo současných 24 korun za ni cestující dá 34 korun. Menší zdražení je u jízdenky placené bezhotovostně, kde se cena zvedne z 24 na 28 korun, platnost jízdenky se ale prodlouží ze 40 na 60 minut. „Od ledna budou v každém ze 160 vozů dva odbavovací automaty, kde si mohou lidé platební kartou, opuscartou nebo mobilní aplikací Idolka zakoupit elektronickou jízdenku, papírová jízdenka, alespoň pro mě, je mrtvá záležitost," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

V krajském městě zdraží s Novým rokem také teplo dodávané Teplárnou Liberec ze skupiny Enetiqa (dříve MVV Energie CZ). Cena za gigajoule se pro zákazníky s pětiletou smlouvou zvýší o necelá tři procenta z letošních 995 korun na 1024 korun. Zvýšená cena přitom zahrnuje i daň z přidané hodnoty (DPH), která se s Novým rokem zvýší z letošních deseti na 12 procent. Pro průměrnou domácnost se spotřebou 25 gigajoulů ročně to bude znamenat měsíčně zaplatit navíc asi 60 korun.

Víc zaplatí domácnosti v Liberci také za vodu. Severočeská vodárenská společnost, která obyvatele krajského města stejně jako většinu lidí z Libereckého kraje vodou zásobuje, zdraží o zhruba 11 procent. Cena za 1000 litrů se zvýší asi o 14 korun na 142,34 koruny. Pro průměrnou čtyřčlennou domácnost to bude znamenat měsíčně navíc zhruba 150 korun. I tady zdražení zahrnuje rovněž zvýšení sazby DPH z deseti na 12 procent.

Velká změna čeká obyvatele České Lípy, kde budou znovu platit za odpad. Posledních 14 let měli tuto službu zdarma, město ji hradilo z rozpočtu. Poplatek 960 korun na osobu bude splatný na konci května. Česká Lípa byla jedním z mála měst, kde lidé za odpad neplatili. „Náklady rostou, my vybereme 30 milionů korun a i tak budeme muset dalších 30 milionů za odpad zaplatit," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Víc zaplatí obyvatelé České Lípy i v MHD, naopak Českolipská teplárenská zlevnila teplo o 11 procent, což pro průměrnou domácnost znamená měsíční úsporu zhruba 290 korun.

Platby za odpad zvyšují i další města, o 40 procenta na 1020 korun vzroste s Novým rokem platba za svoz a likvidaci odpadu v Tanvaldu. Podobně zdraží odpad třeba v Jilemnici, kde se cena zvýší z 560 na 780 korun. Ještě výraznější nárůst - o více než 60 procent čeká obyvatele Doks, ti budou platit 840 korun místo současných 520 Kč. Téměř o 30 procent na 900 korun vzroste platba za odpad obyvatelům Nového Boru, o čtvrtinu víc zaplatí lidé v Turnově, kde se cena zvýší na 840 korun.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, teplo, voda, byty, odpady, peníze, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Švarcová

Předražený Liberec, ceny jako v Praze, platy rozhodně nižší. Chtějí poslat lidi do autobusů a proto zdražili jízdné o 10 kč? To mi rozum nebere!!!

Pátek, 29. prosince 2023, 08:32Odpovědět

Život v Libereckém kraji opět zdraží, víc dají lidé za teplo, vodu i dopravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.