Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policisté řeší už kolem devadesáti případů schvalování střelby na univerzitě. Jeden i v našem kraji

Kriminalisté se zabývají už skoro devadesáti případy schvalování útoku na Filosofické fakultě či vyhrožováním, že čin někdo napodobí. Přes třetinu z nich řeší v hlavním městě, jeden i v Libereckém kraji. V naprosté většině jsou to výstupy na sociálních sítích. Tři autory už převezli na psychiatrické vyšetření.

Příspěvky se na sociálních sítí začaly objevovat hned po útoku 21. prosince. Pro muže, který podobným činem vyhrožoval policistům přímo do telefonu, si zásahová jednotka přišla domů.

„K dnešnímu dni řešíme už téměř 90 případů, kdy lidé tento útok buď schvalují, nebo vyhrožují jeho napodobením. Do tohoto souhrnu přitom započítáváme pouze ty skutky, které s uvedenou střelbou prokazatelně souvisí,“ informoval na webu policejní mluvčí Jozef Bocán

Z celkového počtu už pět skutků ukončili v rámci zkráceného přípravného řízení, v dalších 55 případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu.

Muž schvaloval na sociálních sítích čin střelce z Karlovy univerzity. Obvinění už si vyslechl

Desítkami případů schvalování činu střelce z pražské Karlovy univerzity se v posledních dnech zabývají policisté napříč celou republikou. Jednoho takového výtečníka vypátrali i v Tanvaldu na Jablonecku. Čtyřiadvacetiletý muž si už vyslechl...

Nejčastěji, v 28 případech, se jedná o schvalování trestného činu, pak v jedenácti případech o nebezpečné vyhrožování, v sedmi o násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a v šesti o šíření poplašné zprávy.


Policie se zabývá i týmto komentářem. Za jeho autorkou přišli kriminalisté domů.

„Naší snahou je a bude co nejdříve dospět ke konkrétnímu člověku, který za příspěvkem stojí, ověřit reálnost případné hrozby či nebezpečí a následně přivézt konkrétní osobu k odpovědnosti ať už správní nebo trestní. Rád bych také poděkoval široké veřejnosti, že k takovýmto projevům není lhostejná, oznamuje nám je a velice dobře s námi spolupracuje," uvedl policejní prezident Martin Vondrášek

Z celkového počtu řeší nejvíc případů kriminalisté z Prahy, je jich 31 a v naprosté většině se jedná o příspěvky na sociálních sítích. Jedenáct případů mají na starost v Moravskoslezském kraji, deset v Ústeckém a po sedmi v Libereckém a Středočeském. „Bez zajímavosti jistě není skutečnost, že jsme tři z autorů těchto příspěvků museli převézt k psychiatrickému vyšetření,“ dodal Bocán.

„Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva,“ sdělil Vondrášek.


 

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky policie, vyhrožování, kriminalisté, střelba, Praha, Univerzita Karlova, ČR

Policisté řeší už kolem devadesáti případů schvalování střelby na univerzitě. Jeden i v našem kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.