Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V novém roce začne oprava bazénu v Liberci, jubileum oslaví Benátská!

Miliardová oprava bazénu v Liberci bude v roce 2024 asi největší zahájenou stavbou v Libereckém kraji, pokračovat bude i čtyřmiliardová výstavba centra urgentní péče v areálu liberecké nemocnice. Tento rok by se mělo rozhodnout i o budoucnosti lanovky na Ještěd, která je po tragické nehodě mimo provoz přes dva roky. V kulturní oblasti bude třicáté výročí slavit Benátská!, nejnavštěvovanější hudební festival v kraji. Výroční akce budou i ke 20 letům vstupu Česka do Evropské unie či 35 letům od pádu komunismu.

Termín zahájení opravy městského bazénu zatím na radnici v Liberci neznají. Nyní město v soutěži vybírá firmu, která tuto zakázku získá. Podle mluvčí města Jany Kodymové mezi nejvýznamnější projekty radnice v příštím roce patří i dokončení opravy Sokolské ulice či modernizace základní školy Jabloňová. Významnou změnou bude také přesun zázemí autobusového nádraží do přízemí úřednické budovy Uran, která nyní prochází rekonstrukcí za více než 136 milionů korun. Zázemí nádraží je už skoro 30 let v provizorním objektu ze stavebních buněk.

Dále bude město usilovat i o odkup pozemků pod lanovkou na Ještěd a bude dělat maximum pro to, aby se její provoz co nejdříve obnovil," dodala Kodymová. Jednání s Českými drahami jsou ve fázi stanovení ceny, za niž by Liberec měl lanovku získat do svého vlastnictví.

Z investic, které neprovádí město, bude v Liberci pokračovat druhým rokem výstavba centra urgentní péče v areálu nemocnice a oprava přehrady. Dopravní podnik by měl dokončit rekonstrukci tramvajové tratě z Liberce do Jablonce nad Nisou za 900 milionů korun bez daně, jež měla původně skončit už letos v létě.

Liberecký kraj na začátku roku otevře u svého sídla v Liberci parkovací dům, jehož vybudování stálo skoro čtvrt miliardy korun. Na to by měla navázat druhá etapa úprav okolí krajského úřadu s vybudováním takzvané Náplavky. Mezi velké investice kraje v Liberci pro příští rok patří i zahájení rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady za 275 milionů či výstavba nového pavilonu Gymnázia F. X. Šaldy za více než 300 milionů.

V oblasti kultury bude Liberec opět hostit na začátku května mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm a v létě festival Benátská!, který každoročně navštíví kolem 40.000 lidí. Hvězdami 30. ročníku budou na konci července německá kapela Scooter, anglická Slade a americká zpěvačka Suzi Quatro.

V Jablonci bude mezi nejvýznamnější hudební akce patřit festival Jablonecké tóny. „Během festivalu budou probíhat celé léto koncerty v jabloneckých kostelích, na Letní scéně Eurocentra, Mírovém náměstí a v Tyršových sadech," uvedla mluvčí radnice Jana Fričová. Festival se podle ní ponese v duchu republikové akce Rok české hudby. „Co se týká důležitých investic, pak určitě půjde o výstavbu MŠ U Přehrady, další etapa revitalizace sídliště Šumava, modernizace dvou velkých základních škol ve Mšeně – Arbesova a Mozartova nebo rekonstrukce lesoparku v Kokoníně," dodala Fričová.

Pro Českou Lípu, třetí největší město v kraji, bude první významnou akcí hned na začátku roku otevření nové pobočky městského úřadu v ulici U Synagogy. Přepážkové pracoviště radnice vytvořila přestavbou bývalé pojišťovny zhruba za 100 milionů korun. „Před koupací sezonou 2024 bychom měli otevřít areál venkovního koupaliště v Dubici," uvedla mluvčí úřadu Kristýna Kňákal Brožová. Koupaliště za 290 milionů je největším projektem v novodobé historii města. Velkou stavbu v České Lípě zahájí příští rok Ředitelství silnic a dálnic, jde o vybudování obchvatu města zhruba za 544 milionů.

Co se týče kulturních akcí, lidé se mohou tradičně těšit na městské slavnosti, rozsvícení vánočního stromu a další tradiční akce. V příštím roce ale určitě nezapomeneme na oslavu 35. výročí sametové revoluce," dodala mluvčí českolipské radnice.

Příští rok budou v kraji i akce k 20 letům od vstupu ČR do EU. Jedna bude na Trojmezí u Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde se dotýkají hranice Česka, Německa a Polska. „Půjde o tradiční program, ale ve větším rozměru a se zástupci evropského parlamentu," uvedla za organizátory Hedvika Zimmermannová.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna

Štítky ČR, správa, společnost, stavby, kultura, Liberecký, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novém roce začne oprava bazénu v Liberci, jubileum oslaví Benátská!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.