Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začala Ptačí hodinka. Opeřence budou sčítat i lidé na Liberecku, vloni vyhrála sýkorka koňadra

Odstartovala takzvaná Ptačí hodinka neboli sčítání opeřenců. Zapojit se do ní mohou i pozorovatelé v Libereckém kraji, a to do neděle 7. ledna. Česká společnost ornitologická (ČSO) ji pořádá už pošesté.

Jak ukazují data z roku 2023, vloni se v Kraji Vysočina do Ptačí hodinky zapojilo 1 427 sčítačů, kteří pozorovali 28 419 různých ptáků. Nejčastěji spatřili sýkoru koňadru, která se objevila v 84 % všech odeslaných záznamů.

Na pomyslném stupínku vítězů se vedle koňadry umístily i oba české druhy vrabců, polní i domácí. Sčítači z řad veřejnosti hojně hlásili typické krmítkové a zahradní druhy, které v zimě vyhledávají obživu v blízkosti člověka, například sýkoru modřinku, hrdličku, kosa a stehlíka. Obvyklé putování ve velkých hejnech zajistilo přední místa kavkám, kachnám divokým či kvíčalám. Naopak mezi vzácná pozorování patří záznam čápa bílého, volavky bílé či skřivana.

Více informací o Ptačí hodince uvádí specializovaný web, kde zájemci naleznou jak formuláře pro letošní sčítání, tak i výsledky minulých ročníků.

„Velmi nás těší každoroční zájem o Ptačí hodinku. Přináší nám cenné údaje o zimním výskytu ptáků v Česku. Letos si budeme zvlášť všímat rehků domácích. Tento druh, který jsme vyhlásili Ptákem roku 2024, totiž v Česku čím dál častěji zimuje a my se na jeho chování chceme zaměřit. Spustili jsme i speciální projekt Rehci v zimě,“ uvádí Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO.

Ptáky můžeme pozorovat doma na krmítku i v městském parku

A jak takové sčítání vlastně bude probíhat? Lidé mohou ptáky pozorovat vlastně kdekoliv. „Nemusí jít jen o krmítko na zahradě či na balkoně. Zajímavé je i sčítání v městském parku či v přírodě. I v lese a u rybníka narazíte na zajímavé druhy. Zásadní je dodržovat přesně 60 minut, a to na jednom místě, nikoliv při procházce. Pokud je vás u sčítání víc, měl by za skupinu odejít jediný záznam. Cenná jsou pro nás i hlášení, že se během hodiny žádný druh nevyskytl. Svá pozorování nám, prosím, pošlete elektronicky, a to do 14. ledna. Pak už budeme získaná data zpracovávat,“ přibližuje Zdeněk Vermouzek.

Při sčítání platí důležitá zásada - zapisuje se nejvyšší počet ptáků, které člověk vidí v jeden okamžik. Pokud tedy pozorování začne v 11:00, v 11:10 přiletí 5 kosů, v 11:20 6 kosů a v 11:50 2 kosi, do záznamu je třeba napsat 6 kosů.

Kdo se rozhodne, že bude sčítat u krmítka, má jedinečnou šanci ovlivnit, jaké druhy k němu zavítají. A to hned dvěma způsoby – výběrem stravy i způsobem krmení. Olejnatá semena, jako jsou například slunečnice, nalákají všechny naše druhy sýkor, lojové koule brhlíky a strakapoudy, pšenice a proso vrabce, jablka a jeřabiny kosy a drozdy.

Někteří ptáci preferují sběr potravy ze země, rozhozem tedy potěšíme hrdličky, sojky či už zmíněné kosy. „V žádném případě však nelze podávat osolené a kořeněné zbytky z kuchyně, čerstvé pečivo či naopak přebytečné vánoční cukroví. I vodním ptákům posloužíme lépe zeleninou nebo speciálními výživnými granulemi,“ upozorňuje ředitel ČSO

Ohodnoť článek

Foto Ivan Zagura

Štítky sčítání, ptačí, hodinka, ptáci, ornitologie, pozorování, statistika, Kraj Vysočina

Začala Ptačí hodinka. Opeřence budou sčítat i lidé na Liberecku, vloni vyhrála sýkorka koňadra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.