Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na začátku byla fotografie a vzpomínky německé rodačky. Hornovu studánku v Ralsku se podařilo obnovit

V bývalé vesnici Černá Novina ve vojenském prostoru v Ralsku se podařilo obnovit Hornovu studánku. Připomíná tak obec, která zanikla v padesátých letech minulého století. Studánka tak nyní díky Vojenským lesům a statkům (VLS) vypadá stejně jako v polovině 19. století.

Původní obec Černá Novina přitom vznikla už 13. století a první písemný doklad pochází z roku 1604. Zanikla v padesátých letech po odsunu původního německého obyvatelstva.

Obec dosud připomínalo několik zdí a také zanedbaná studánka s pramenem obloženým pískovcovými kvádry a vyrytým letopočtem výstavby 1858. „Sedmdesát let studánka jen chátrala a mizela z pamětí lidí. K její zdařilé opravě výrazně přispěla paní Jana Havlíková, rodačka z nedalekých Holiček, dnes také zaniklé obce. Bez jejích znalostí, zjištění a podkladů by rekonstrukce do původní podoby nebyla možná,“ uvedl ředitel divize VLS Mimoň Jan Blažek.

Fotografie, podle které se podařilo studánku obnovit

Paní Havlíková totiž lesům poskytla dobovou fotografii, která studánku zachycuje, a navíc navštívila i rodačku z Černé Noviny paní Martl Trkovsky, rozenou Recihlt. Díky tomu studánka znovu získala i příběh.

Pojmenována byla Hornova studánka podle svého tehdejšího majitele a pro pitnou vodu sem chodili obyvatelé z dolní části obce Černá Novina - Anton Kleinert z chalupy č. 18, Josef Klaus z č. 17, Franz Reichlt z č. 16, Antonia Schubert z č. 8 a Josef Antusch z č. 13. Vodu si odnášeli ve dvacetilitrových putnách či konvích dle potřeby jednou až čtyřikrát týdně, přičemž každá taková cesta jim k asi 700 metrů vzdálenému pramenu zabrala zhruba jednu hodinu.

Lesníci se tak rozhodli studánku obnovit. „Státní podnik obnovil a zrenovoval stavbu z pískovcových kvádrů, vyčistil prameniště a vybudoval repliku dřevěných vrat, která studánku chránila,“ dodal mluvčí VLS Jan Sotona.

Po obnově se tak ve studánce znovu objevila křišťálově čistá voda. „Díky všem, kteří se prací, podklady nebo vzpomínkami podíleli na renovaci, může nadále Hornova studánka důstojně připomínat zaniklou obec a nelehký život tamních obyvatel,“ uzavřel ředitel lesníků z Ralska Blažek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojenské lesy a statky

Štítky vojenské lesy, ralsko, studánka, hornova studánka, obnova

Na začátku byla fotografie a vzpomínky německé rodačky. Hornovu studánku v Ralsku se podařilo obnovit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.