Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zamrzlé plochy lákají k bruslení. Led je na mnoha místech stále slabý

Zamrzlé vodní plochy, které se díky mrazům posledních dnů pokryly ledem, lákají k bruslení. Mnohde se také bruslaři objevili. Ovšem vyjet na přírodní plochy není bezpečné. Nemrzlo totiž ještě tak dlouho na to, aby byl led dostatečně silný.

Příkladem může být jablonecká přehrada, kam lidé s oblibou na brusle míří. Naměřena tam byla dnes tloušťka ledu 8 centimetru, což je velmi málo pro bezpečné bruslení, ale i třeba chůzi po ledu.

Prosíme, aby lidé nevstupovali na ledovou plochu a nebruslili,“ vyzývá mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Bezpečná tloušťka třeba pro zmíněnou jabloneckou přehradu je nejméně 15 centimetrů.

Podle hasičů je to ještě o něco více. „Na zamrzlou ledovou vodní plochu je vhodné vstupovat, pokud se celodenní teploty drží pod bodem mrazu alespoň po dobu deseti dnů a tloušťka ledu je nejméně dvacet centimetrů,“ říká mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jaroslava Benešová a přidává další doporučení: „Bruslení ve volné přírodě je zábavné, ale může se rychle změnit v boj o život. Před vstupem na led proto musíme ověřit jeho pevnost, nejlépe dupnutím na okraj vodní plochy. Pokud jenom uslyšíme praskání, vraťme se ihned na břeh. Totéž platí i tehdy, kdy vidíme trhliny nebo praskliny v ledu.“

Nejbezpečnější je tedy i v těchto dnech využít například bruslení na stadionech, ať v liberecké Home Credit areně či na jabloneckém zimním stadionu, veřejné bruslení je ve vybrané dny a časy také na zimním stadionu ve Frýdlantě.

Udělaný led je například i na koupališti Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou. Je otevřená branka, vstup se neplatí a bruslení je na vlastní nebezpečí. Vody je v bazénu velmi málo, tak že pokud se propadnete, namočíte si hlavně nohy.

Kousek dál pak můžete zajít bruslit třeba do Hodkovic nad Mohelkou, kde je od pátku 12. ledna připravený pro bruslení venkovní led. O víkendu má otevřeno celý den, ve všední dny odpoledne a platí se vstupné.  

K propadlému nikdy nechoďte vestoje!
Jestliže se někdo propadne ledem, nikdy se k danému místu nepřibližujte vestoje, ale v kleče nebo plazením, na pomoc si vezměte delší větev, případně hokejku, bundu, opasek nebo lano. Je dobré, aby někdo zůstal na břehu a měl u sebe nabitý mobilní telefon a dokázal popsat, kde se nachází (název vodní plochy, nejbližší ulice, číslo domu, pouliční lampy, GPS souřadnice aj.).

Zachráněnému se po vytažení z vody snažme zajistit teplo a suché oblečení. V případě šoku nebo silného podchlazení přivolejme zdravotnickou záchrannou službu na čísle 155 nebo hasiče na lince 150 či 112. Při selhání základních životních funkcí zahajte okamžitě resuscitaci zachraňovaného a pokračujte v ní až do příjezdu záchranářů. Zdroj: HZS LK

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky bruslení, nebezpečí, mráz, rady, Liberecko, Jablonecko

Zamrzlé plochy lákají k bruslení. Led je na mnoha místech stále slabý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.