Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jablonci mohou lidé bez domova přečkat chladné noci na horkých židlích

V prudkých mrazech mohou lidé bez domova využít služby jablonecké Naděje, která poskytuje úkryt v denním centru azylového domu nebo možnost přenocovat na tzv. „horké židli“. Podmínkou však je, aby klienti projevovali respekt a slušné chování, přičemž kapacita je omezena na maximálně 50 míst.

Silné mrazy způsobují problémy lidem bez domova. Těm jablonecká Naděje nabízí možnost schovat se před zimou v denním centru azylového domu nebo přenocovat na tzv. „horké židli“. Podmínkou je neagresivní chování, dodržení pravidel slušnosti a ohleduplnosti vůči ostatním klientům a pokynů zaměstnanců.

Tzv. „horká židle“ je služba, díky které může člověk bez domova strávit noc v nízkoprahovém denním centru vsedě a v bezpečí u stolu na židli. Není to sice pohodlné, ale může to mnohdy zachránit i život. Jablonecká Naděje poskytuje tuto službu od okamžiku, kdy otevřela azylový dům, s výjimkou období pandemie. Horké židle denní centrum azylového domu začíná nabízet ve chvíli, kdy rtuť teploměru klesne na 5 stupňů pod nulou. Kapacita je maximálně 50 míst. 

„Pokud chce klient strávit noc na horké židli, vyžadujeme pouze slušnost a neagresivní chování vůči druhým a trochu respektu k zaměstnancům. Před vstupem se může také osprchovat ve venkovním sprchomatu, vyměnit si šaty a ty dosavadní si pak v azylovém domě vyprat,“ sděluje oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová s tím, že v libereckém denním centru je každou noc přes 30 lidí a kapacita denního centra tam téměř nedostačuje. „V Jablonci je situace o mnoho lepší – evidujeme zatím jednotky lidí, kteří si přijdou „sednout“ na horkou židli,“ dodává.   

Jablonecká Naděje má v terénu od roku 2019 k dispozici i dva mobilní polyetylenové přístřešky, tzv. iglou, které se dají využít i v extrémních mrazech okolo minus 20 stupňů, přitom uvnitř je přijatelných 10 až 15 stupňů nad nulou. Lidé bez domova však tento druh přístřešku nevyužívají. Místo toho dají přednost stanům, spacákům a karimatkám. „Proti iglou jsou lehčí, snadněji se s nimi manipuluje a v přírodě nejsou tak viditelné,“ doplňuje Havrdová.

Jablonec nad Nisou řeší bezdomovectví ve spolupráci s Nadějí, která je poskytovatelem sociálních služeb a snaží se v rámci sociální práce lidem bez domova pomoci. Zajištuje terénní program pro osoby bez přístřeší a pro osoby ohrožené sociálním vyloučením, nízkoprahové denní centrum, noclehárnu a azylový dům pro muže a ženy. Obyvatelé Jablonce však mají pocit, že pomoc lidem bez domova není dostatečná.

Možnost bydlet v azylovém domě či v jeho noclehárně mají lidé bez domova tehdy, pokud dodržují pravidla a pokud si bydlení zaplatí. Ti, co chtějí zůstat na ulici, mohou v azylovém domě využít denní centrum. Zde mohou přenocovat na horké židli, mohou se zde najíst, osprchovat a vyprat si. Pokud nechtějí vstoupit do azylového domu vůbec, mohou kontaktovat terénního pracovníka, který jim nosí jídlo a nabízí aktivně i další pomoc. 

V zimě lidé bez domova užívají častěji drogy než alkohol. Díky nim necítí zimu a mohou tak umrznout. „Není však možné pomáhat někomu, kdo o pomoc nestojí. Nemůžeme mu ji nutit,“ připomíná jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová.

Podle ní město činnost Naděje každoročně finančně podporuje v rámci dotačního programu na podporu registrovaných sociálních služeb. „V uplynulém roce 2023 jsme z rozpočtu uvolnili částku 1,8 mil. korun. Aktuálně v Jablonci nad Nisou evidujeme zhruba 300 osob bez přístřeší,“ dodává.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Vitvar

Štítky Jablonec nad Nisou, lidé bez domova, horké židle, zima

V Jablonci mohou lidé bez domova přečkat chladné noci na horkých židlích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.