Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zloděj si v Krkonoších pohrál se životy návštěvníků hor, odmontoval výstražnou ceduli

Ani záchranáři, kteří slouží na horách přes dvacet let, se s tímhle nesetkali a jen kroutí hlavou. Zloděj v Krkonoších odšrouboval ceduli, která upozorňuje návštěvníky hor na lavinové území.

Neznámý vandal odšrouboval a odnesl ceduli upozorňující na lavinové území instalovanou Horskou službou na cestě z Klínových bud do Špindlerova Mlýna, která prochází lavinovou dráhou v Borůvkovém žlabu z vrcholu Stohu. „Na to, že nám cedule návštěvníci ničí jsme si už tak trochu zvykli. Ale že ceduli někdo ukradne, to je poprvé,“ říká vedoucí lavinové prevence Horské služby Robert Dlouhý.

Cedule z místa zmizela někdy v uplynulých sedmi dnech, protože záchranáři místy pravidelně procházejí. Cedule nebyla z dřevěné tyče ulomená, ale odšroubovaná. „Lidé nám běžně cedule upozorňující na lavinové území polepují samolepkami a jinak poškozují. Budiž. Po sezóně je buď opravíme nebo pořídíme nové. Za celou moji profesní kariéru záchranáře si ale nepamatuji, že by byť jedna cedule zmizela. A to jich máme po celých Krkonoších celkem patnáct,“ vysvětluje Robert Dlouhý. Pořízení cedule není levná záležitost. Její rozměr je 65 x 45 centimetrů, je smaltovaná a řemeslně zpracovaná tak, aby odolávala těžkým klimatickým podmínkám.

Na riziková místa se umísťují vždy před zimní sezónou. Její cena přesahuje 3.500 korun. „Samozřejmě, že nás štve samotná ztráta cedule, za kterou je samozřejmě i spousta práce. Mnohem horší je fakt, že nenechavec ohrozil bezpečnost ostatních návštěvníků hor. Ukradenou ceduli samozřejmě co nejdříve nahradíme,“ doplňuje náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr. Horská služba vyzývává všechny návštěvníky hor, aby jakoukoliv manipulací nejenom s cedulemi Horské služby neohrožovali bezpečnosti ostatních turistů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky cedule, Krkonoše, zloděj, Horská služba, ČR

Zloděj si v Krkonoších pohrál se životy návštěvníků hor, odmontoval výstražnou ceduli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.