Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Libereckém kraji nasněžilo a je větrno, silničáři radí zvýšenou opatrnost

V Libereckém kraji napadlo kolem deseti centimetrů sněhu a stále se objevují sněhové přeháňky, úklid komunikací navíc ztěžuje vítr, který na otevřených úsecích a v horách vozovky zafoukává sněhem, tvořit se tak mohou sněhové jazyky a závěje. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Varují před námrazou na hlavních tazích I/35 u Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo na I/10 u Ohrazenic na Semilsku. Výstraha meteorologů na silný vítr a sněžení platí pro kraj až do dnešního poledne.

Na Liberecku je kvůli sněhu od pátku pro kamiony nad šest tun uzavřená cesta přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, autobusy a osobní vozy tudy projedou. Silnice třetí třídy vede chráněnou oblastí, v zimě tam silničáři nemohou solit a vozovka se ve stoupání uklouzává. Hrozí tak, že kamion na úzké silnici uvízne a cestu zablokuje. Objízdná trasa pro nákladní auta vede po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. „Uzavírka zatím platí do odvolání," řekl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Všechny silnice v Libereckém kraji jsou s opatrností sjízdné, i na hlavních tazích musí ale motoristé počítat se zbytky rozbředlého sněhu. Pozor by si měli dát řidiči i na silnicích nižších tříd hlavně v horských oblastech je silná vrstva ujetého sněhu. V Libereckém kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy. Na 18 úsecích, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších, je povinná zimní výbava.

Teploty na severu Čech se dnes ráno pohybují od minus šesti do minus jednoho stupně Celsia. Většinou je zataženo se sněhovými přeháňkami a fouká vítr. Podle meteorologů bude přes den sněžení ubývat a vítr bude slábnout. Teploty by se měly dostat nad nulu, v horách ale bude mrznout celý den.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, vítr, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji nasněžilo a je větrno, silničáři radí zvýšenou opatrnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.